'BMW werkt aan 270 pk Active Tourer'

De minst geliefde telg van de BMW-familie krijgt zowaar een heftige Performance-variant. De 230xe moet van de gezapige gezinsbus een echte "hot-hatch" maken.

'BMW werkt aan 270 pk Active Tourer'

We hebben de laatste tijd veel mogen zeggen en schrijven over de twijfelachtige ontwerpen van BMW. Het ooit zo trotse merk lijkt de weg de laatste tijd flink kwijt te zijn. Maar midden in de heisa om de X7, 4-serie en 2-serie Coupe waren we eigenlijk al vergeten dat BMW al een tijd iets veel ergers maakt: de 2-serie Active Tourer en Gran Tourer. De KIA-achtige MPV's op MINI-basis worden al sinds 2014 gebouwd en zijn in die tijd langzamerhand onder de radar van verstokte BMW-fans geraakt.

Hot-MPV..?

Acht jaar na dato is het tijd voor de tweede generatie van de MPV. Het apparaat zal gebruik maken van het nieuwe FAAR-platform, waar ook de toekomstige X1, 1-Serie en de MINI's op komen te staan. De Active Tourer wordt zoals verwacht een stuk groter, ruimer en waarschijnlijk nog lelijker, maar volgens BMWblog ook een stuk sneller. Door middel van een plug-in hybride aandrijflijn moet de 2 AT het de gemiddelde hot hatch straks moeilijk gaan maken.

230xe

De huidige Active Tourer piekt met de 231 pk sterke 225i xDrive. Die versie heeft beschikking over een tweeliter viercilinder turboblok, waar de nieuwe generatie een elektromotor aan toe zal voegen. Het model volgt zo de formule van de bestaande 225xe (224 pk) maar met een cilinder extra. Het systeemvermogen zou uit moeten komen op een gezonde 270 pk. Aangezien de 225i al in staat is tot een nul naar honderd sprint in 6,3 seconden belooft de 230xe flinke prestaties.

Lekker Active

De tweede generatie krijgt tevens een nieuwe aanduiding mee: de chassiscode wordt een U. Dat staat voor het Duitse 'Unterklasse', wat op zich wel toepasselijk is. De verwachting is dat de toegenomen afmetingen van de U06 de zevenzits Gran Tourer overbodig zullen maken. Vanaf de zomer van 2022 zullen alle BMW MPV's dus lekker Active zijn. We bereiden ons alvast voor op de onthulling..