Lachen, Franse complottheorie over VW en vrachtwagenkartel

Vorige week werd bekend dat negentig procent van de Europese vrachtwagenmarkt meedeed aan een kartel en daarvoor 2,93 miljard euro boete kreeg van de Europese Commissie. Maar volgens de Fransen stinkt het zaakje en speelt Volkswagen vuil spel.

Om het geheugen op te frissen: "Veertien jaar lang, tussen 1997 en 2011, vormden vrachtwagenbouwers Volvo/Renault, DAF, Iveco, Daimler en MAN een kartel. Kraaide geen haan naar. Maar MAN werd zenuwachtig en klikte bij de Europese Unie." Wij meldden toen niet dat Scania ook betrokken was bij de kartelvorming, maar dat is dus wel zo; het onderzoek naar Scania was bij het bekendmaken van de boetes nog niet afgerond. MAN hoefde geen cent te betalen omdat het bedrijf uit de school klapte. Ook Scania had aanvankelijk geen voorziening getroffen. 

Nu komt het: MAN is een dochteronderneming van Volkswagen en met ruim zeventig procent van de aandelen is VW ook veruit de grootste aandeelhouder in het Zweedse Scania. Dat is genoeg voor de Fransen om een complot te ontwaren: Volkswagen zou 'wraak' hebben genomen door de rest van de truckindustrie te naaien en die zo in kwaad daglicht te stellen, terwijl VW zelf buiten schot bleef en hun Dieselgate-drama minder erg leek. Als de hele industrie verrot is, steekt Volkswagens falen daar minder scherp tegen af.

Dat is althans de theorie en ja, wij vinden 'm ook nogal vergezocht. De Fransen spreken expliciet over 'rekeningen vereffenen', maar de grote vraag is: welke dan? Het is niet alsof de vrachtwagenwereld Dieselgate aan het rollen bracht. Bovendien heeft Scania inmiddels vierhonderd miljoen gereserveerd om eventuele boetes op te vangen. Leuk theorietje dus, maar ongeveer even overtuigend als een Franse glimlach.