Daimler trekt auto's en trucks uit elkaar

Het moederbedrijf van Mercedes, Daimler, gaat zijn activiteiten opbreken. De afdelingen voor passagiersauto's en vrachtwagens worden ondergebracht in aparte bv's, maar de autogigant ontkent dat een deel in de verkoop gaat.

Daimler kondigde de geplande veranderingen vandaag aan. Mercedes-Benz Cars & Vans, bekend van personenauto's en de betere bouwvakkersbusjes en Daimler Trucks & Buses, bekend van grotere rechterbaansterren, worden twee verschillende bedrijven onder de Daimler-paraplu. Het moederbedrijf overziet dan drie verschillende bedrijven, want Daimler Financial Services was al een aparte bv. 

Daimler CEO en snordrager van het jaar, Dieter Zetsche wil meer dan 100 miljoen euro investeren in de voorbereidingen van de reorganisatie. Let wel, dat is dus nog niet de reorganisatie zelf. Het mag wat kosten.

Het opdelen van de bedrijfsonderdelen is volgens analisten een uitstekende voorbereiding op een verkoop van een deel van de activiteiten. Daimler zou Trucks & Buses kunnen verkopen om extra geld op te halen voor de kostbare ontwikkeling van elektrische en autonome auto's. Door de onderdelen op te splitsen in aparte bedrijven zijn ze ook nog eens meer waard dan als één geheel. De vrachtwagen- en bussenbouwers zijn op zichzelf al goed voor een waarde van 31 miljard euro. 

Daimler ontkent echter dat een verkoop in de planning staat. Het bedrijf wil simpelweg "de gezondheid van de business units versterken en het potentieel voor groei en winst op verschillende markten beter benutten". Een mooi excuus voor nu, maar wij zullen niet verrast zijn als er in de toekomst toch een afdeling in de etalage verschijnt.