Organisatie Monza eist excuses 'diep gezonken' Sebastian Vettel 

De Automobile Club Milano wil excuses zien van de Duitser na zijn beledigende uitspraken richting Italiaanse President Sergio Mattarella. Volgens ACM-president Geronimo La Russa is de viervoudig wereldkampioen met zijn respectloze uitspraken diep gezonken.

Organisatie Monza eist excuses 'diep gezonken' Sebastian Vettel 

Het vinnige commentaar van milieuridder Sebastian Vettel op de flyby's voorafgaand aan de Grand Prix van Italië is niet bij iedereen in de smaak gevallen. Vettel was woedend over het feit dat er tot twee keer toe onnodig vervuild werd door de Airbus A350 van Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA en de Aermacchi MB-339 stunt jets van de Frecce Tricolori.

Sebastian suggereerde bovendien dat de flyby's het resultaat waren van druk gezet door de aanwezige Italiaanse president Sergio Mattarella (81). Het volgens de Duitser 'ongeveer 100 jaar' oude staatshoofd zou zich hebben laten leiden door zijn ego, en zo de organisatie van de 'milieubewuste' F1 overgehaald hebben om de jets toe te staan.

Diep gezonken

De beledigingen en beschuldigingen aan het adres van president Mattarella zijn niet bepaald met open armen ontvangen in Italië. Geronimo La Russa, president van organisator Automobile Club Milano, is diep teleurgesteld in het gedrag van de viervoudig wereldkampioen, zo verklaarde hij tegenover Gazetta dello Sport.

Seb is volgens La Russa diep gezonken door zijn uitspraken op de dag dat het circuit haar 100 jarig bestaan vierde. Geronimo voegde er nog even aan toe dat de ITA-Airbus voor het eerst vloog op een mengsel met 25% biobrandstof:

"[Vettel] is diep gezonken. Het is een controverse die de President van de Republiek en ons allen beledigt. We bedanken Mattarella voor zijn aanwezigheid bij het vieren van het honderdjarig bestaan van het circuit. Het vliegtuig van gisteren vloog voor de eerste keer op een mengsel met 25% biobrandstof, een belangrijk experiment voor de civiele luchtvaart."

Excuses aan Italië

La Russa laat het niet zitten bij een paar tegenargumenten voor de beschuldigingen van de Duitser. De Italiaan vindt dat Vettel zich misdragen heeft tegenover de president en Italië als geheel. Hij kan er niet bij waarom een gerespecteerde wereldkampioen, die nota bene zijn eerste GP won op het circuit, zulke controverse op zou willen stoken. La Russa verwacht dan ook excused van Sebastian aan Mattarella en het volk van Italië:

"Mij is altijd geleerd dat er naar de President van de Republiek geluisterd wordt en hij geen commentaar krijgt, zeker voor degenen die te gast zijn vanuit het buitenland. De overvlucht van de Frecce Tricolori is een Italiaanse trots."

"We vinden het erg jammer dat een wereldkampioen, die ook nog zijn eerste Grand Prix won op Monza, zo'n nutteloze en misleidende controverse heeft veroorzaakt. Hij moet gewoon zijn excuses aanbieden aan President Mattarella en aan alle Italianen."

Formule 1
  • ProShots / Michael Potts / SIPA USA