Fans melden ongepast gedrag Max-haters op Monza (video's)

Na Oostenrijk en Zandvoort was het op Monza weer raak. Fans hebben ongepast gedrag gemeld op de tribunes van het iconische circuit. Dit keer werd de vinger niet gewezen naar het Oranje Legioen, maar de beruchte tifosi.

Fans melden ongepast gedrag Max-haters op Monza (video's)

Het is dit seizoen helaas een trend aan het worden in de Formule 1: meldingen van ongepast gedrag van vaak doorgeslagen fans. In Oostenrijk en op Zandvoort ging de aandacht vooral uit naar het in de Britse media vaak verguisde Oranje Legioen.

Op Monza lag de situatie echter anders. Het Italiaanse circuit is immers de thuisbasis van de beruchte tifosi, de harde kern van de Ferrari-fanbase. Dat merkten we bijvoorbeeld al aan het boegeroep richting Max Verstappen tijdens de interviews en de podiumceremonie.

Hard bewijs

Net als bij de eerdere evenementen zijn er wederom beschuldigingen gemaakt van ongepast gedrag op de tribunes. In tegenstelling to Oostenrijk en Zandvoort is er dit keer echter hard bewijs in plaats van vage, en soms zelfs volledig verzonnen claims.

Bezopen petjesjagers

Zo wist Aston Martin social media medewerker Harry Eade vast te leggen hoe twee beschonken tifosi ongegeneerd de tribunes afspeurden op zoek naar mensen met Max Verstappen petjes. De 'overtreders' werden bevolen om de petjes onmiddellijk af te doen. Degene die aangesproken werd in de clip kon zich nog redden door ze erop te wijzen dat het een McLaren-pet was. Dat was voor de pastapipo's goed genoeg.

Respectloos koor

In een tweede video is te horen dat een groep tifosi in koor een oude klassieker van stal haalt: "...moeder is een hoer". In dit geval werd het afgezaagde en ronduit respectloze liedje met alle vrolijkheid gezongen met Max Verstappen's moeder Sophie Kumpen als lijdend voorwerp.

Gefermenteerde appels

Dat er bij een groot sportevenement met honderdduizenden bezoekers een paar zwaar gefermenteerde appels tussen zitten weet iedereen. Door Ferrari-fans over één kam te scheren bereik je bovendien helemaal niets. Het aanpakken van de foute types door echte fans en beveiligers is de enige echte oplossing.

De taferelen op Monza stroken daardoor totaal niet met de boodschap die de Formule 1 wil uitdragen. Met de campagne #DriveItOut maakt de sport zich er juist hard voor om dit soort gedrag uit te bannen. Tot nu toe komt daar in de praktijk echter weinig van terecht.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, ProShots / Panoramic