Sebastian Vettel woedend op de F1 voor 'milieuonvriendelijke' flyby's Monza

De F1's grootste groene moraalridder is flink op zijn teentjes getrapt door de dubbel flyby die afgelopen zondag plaatsvond bij de Grand Prix van Italië. Sebastian voelt zich bedrogen nadat de Formule 1 beloofd had de vliegtuigen te verbannen van de start van Grand Prix. Het feit dat het toch gebeurde is volgens Vettel een teken dat de sport niet te vertrouwen is.

Sebastian Vettel woedend op de F1 voor 'milieuonvriendelijke' flyby's Monza

Net voor de start van de Grand Prix van Italië werden fans getrakteerd op een dubbele flyby van de Frecce Tricolori, het stuntteam van de Italiaanse luchtmacht. In eerste isntantie kwamen de stuntvliegers alleen over, maar de tweede keer werden ze vergezeld door een Airbus A350 van ITA Airways, de opvolger van Alitalia.

Het schouwspel was een grote verrassing, aangezien de FIA het gebruik van flybys in de ban had gedaan. Vanwege zorgen over mogelijk militair machtsvertoon en uiteraard het milieu kwam de organisatie in januari met een algemeen verbod op de mini-vliegshows. Het circuit van Silverstone gaf daar echter geen gehoor aan.

100 jaar oud ego

Volgens de verwaaide hippie die zichzelf tegenwoordig viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel noemt is het een schande dat er op Monza toch gevlogen werd. De Duitser gebruikte een vraag van Motorsport.com over het behoud van het historische circuit om uit te halen naar de Formule 1 en Italiaanse president Sergio Mattarella (81). Volgens Vettel had de 'ongeveer 100 jaar oude' president uit ego erop gestaan dat de traditionele flyby's toch plaats zouden vinden:

"Ik hoop het en ik hoop dat ze stoppen met de flyby's. Ik hoorde dat de president erop stond om flyby's te hebben. Hij is ongeveer 100 jaar oud, dus misschien is het moeilijk voor hem om dit soort ego-dingen los te laten. Maar ja, ik denk dat [Monza] op de kalender moet blijven. Het is een geweldig circuit, het heeft een geweldige sfeer."

F1 is corrupt

Sergio Mattarella en Stefano Domenicali op Monza.

Vettel ging nog even wat verder dan het uitkafferen van de Italiaans president vanwege zijn ego en zijn leeftijd. Seb meende namelijk dat de invloed van het staatshoofd de F1 tothet verraden van de geclaimde klimaatdoelen gedreven heeft. De sport is dus corrupt. Schokkend. Vettel vergelijkt de instelling van de F1 met die van Europese overheden: alles beloven, maar niets waarmaken. Hij hoopt dan ook dat daar verandering in zal komen. Gezien zijn aankomende pensioen zal hij dat echter niet meer meemaken:

"Maar zoals ik zei, de flyby's - we waren beloofd dat ze weg waren, en het ijkt erop dat de president van gedachten veranderd is en de F1 gewoon eraan toegeeft ondanks de reclameborden langs de baan en bepaalde doelen om de wereld een betere plek te maken."

"De F1 moet er vanaf om beïnvloed te worden. Als je een doel hebt, dan moet je het niet doen zoals alle landen en achterwege laten dat je dat doel niet zult bereiken. Dus, je moet je houden aan je woord. Maar de tijd zal het leren."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Michael Potts