'Vliegshows F1 Grand Prix in de ban om milieuzorgen' 

Flyby's van lokale luchtmachten bij de start van Grand Prix zijn vanaf dit seizoen verleden tijd. Om het milieu te beschermen en uitstoot te verminderen zijn de straaljagers niet langer welkom bij het circuit.

'Vliegshows F1 Grand Prix in de ban om milieuzorgen' 

Het grote vervuilingsfeestje dat Formule 1 heet probeert de afgelopen jaren krampachtig te claimen dat het de planeet probeert te redden. Onder druk van overheden, automerken, lobbygroepen en 'concurrent' Formule E legt de sport steeds meer nadruk op duurzaamheid, elektrificatie en CO2-reductie. Het laatste wapenfeit van de organisatie is het verbieden van flyby's door lokale luchtmachten.

Geen jets, wel VIPs

Als onderdeel van het plan om het complete F1-circus - inclusief alle auto's, vrachtwagens en vliegtuigen - CO2-neutraal te maken tegen 2030 heeft de organisatie het uitvoeren van korte vliegshows en flyby's voorafgaand aan races aan banden gelegd.

Volgens het Italiaanse Corriere della Sera heeft de F1 de promotors van alle Grand Prix de instructie gegeven de straaljagers, helikopters en militaire acrobatische teams achterwege te laten.

Commerciële vluchten, zoals de helikoptertaxi's voor VIPs, en de klassiekervloot van Mr. Red Bull Dietrich Mateschitz, blijven onder bepaalde voorwaarden echter wel toegestaan. De elite moet er natuurlijk niet op achteruit gaan.

Politieke motivatie

Boze tongen beweren dat de motivatie voor het verbannen van militaire vliegtuigen een hele andere reden heeft dan het verminderen van de ecologische impact. De Formule 1 zou zich namelijk willen distantieren van de overheden van gastlanden en voorkomen dat de sport in het verband kan worden gebracht met militair en politiek machtsvertoon. Meewerken aan propaganda is immers niet wenselijk, tenzij het iets met regenbogen te maken heeft.

Een dictatoriaal, autoritair regime plaagstootjes uitdelen met boude uitspraken, knielmomentjes en fleurige kleurtjes terwijl je er bakken met geld verdient door er te racen valt perfect in de strategie van de moderne F1, maar een set straaljagers laten overvliegen die gelinkt zijn aan datzelfde regime is dan weer veel te eng. We zetten nog maar een kerfje achter de serie vreemde en hypocriete beslissingen vanuit de top van de sport.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool