Sebastian Vettel doet zondag milieuvriendelijk rondje met Williams FW14B

Dertig jaar na de overwinning van Nigel Mansell brengt Seb de iconische Williams terug naar Silverstone. Het V10-monster zal tijdens de demo bovendien geen grammetje CO2 uit gaan stoten.

Sebastian Vettel doet zondag milieuvriendelijk rondje met Williams FW14B

Komend weekend is het bijna exact 30 jaar geleden dat Nigel Mansell en de Williams FW14B een populaire thuisoverwinning scoorden op Silverstone.

De man met de dikke snor en de geavanceerde wagen met actieve ophanging waren dat seizoen dominant, met negen overwinningen en drie tweede plaatsen uit zestien races. Alleen mechanische problemen of crashes konden de combinatie van het podium afhouden.

Seb's tweedehandsje

Het jubileum van de overwinning vraagt om een feestje. Gelukkig stond niemand minder dan Sebastian Vettel klaar om de festiviteiten te verzorgen. Seb is namelijk al twee jaar eigenaar van één van de winnende FW14B chassis. In het voorprogramma van de Britse GP zal de viervoudig wereldkampioen voor het eerst zijn prachtige youngtimer uit mogen laten.

Als groot fan van Mansell en de jaren '90 en de man die op dit moment nummer 5 bezit, is het voor Vettel een droom die uitkomt:

"Het was mijn idee - het is mijn auto - ik kocht de auto een paar jaar geleden omdat het 'Red Five' is - dat betekent en stuk meer dan 'zomaar' een auto van 30 jaar geleden. Natuurlijk heb ik nummer vijf op mijn auto, ik won mijn kampioenschap met de rode vijf. Ik droeg nummer vijf veel in de karting. Dus er is een link."

Boomknuffelende V10

Naast liefhebber van klassieke machines is Vettel echter ook een fervente lobbyist voor het milieu. Tijdens de run zal hij beide elementen combineren door de 3,5 liter Renault V10 op een CO2-neutrale brandstof te laten lopen. Het blok liet zich zonder al teveel problemen omprogrammeren om de nieuwe brandstof te accepteren:

"Ik vond dat we het op een verantwoorde manier moesten doen, dus we gebruiken CO2-neutrale brandstoffen op zondag, om te demonstreren dat we aan onze geschiedenis en nalatenschap en cultuur in motorsport vast kunnen houden maar het op een verantwoorde manier kunnen doen."

"Het was moeilijk om de brandstof te vinden maar toen we het vonden was het eigenlijk heel makkelijk, vergde maar één shakedown om er bovenop te komen."

Niet voluit

Seb heeft veel zin in zijn run met de iconische Williams. De huilende V10 zal echter niet tot het uiterste gepusht worden. Met het feit dat het zijn eigen auto is in het achterhoofd zal Vettel iets voorzichtiger gaan zijn dan normaal:

"Je zult hem zien op zondag, de auto is niet anders dan 30 jaar geleden, hij zal precies hetzelfde klinken, precies hetzelfde rijden. Ik zal niet binnen een paar ronden naar de absolute limiet proberen te gaan, maar ik zal ervan gaan genieten. Dat betekent dat ik net zo snel zal gaan als waar ik me comfortabel bij voel - het is immers mijn auto!"

Formule 1
  • Formula 1