Nigel Mansell herenigd met titelwinnende Williams FW14B

Tijdens het Goodwood Festival of Speed maakte de voormalig wereldkampioen opnieuw kennis met zijn oude dienstauto: de legendarische Williams FW14B.

Nigel Mansell herenigd met titelwinnende Williams FW14B

Het beroemde snelheidsfeestje op het landgoed van Lord March maakt veel dingen mogelijk. Zo zie je er museumstukken van onschatbare waarde op hoge snelheid langs een muurtje knallen. Bij Williams doen ze het iets rustiger aan, maar weten ze toch voor de nodige publiciteit te zorgen. Het team brengt namelijk twee iconen opnieuw bij elkaar: Nigel Mansell en de FW14B.

FW14B

De FW14B geldt nog altijd als één van de meest geavanceerde F1-wagen aller tijden. Door de aanwezigheid van traction control, een semi-automatische versnellingsbak, actieve ophanging en zelfs kortstondig ABS was de Williams vrijwel onverslaanbaar, zelfs tegenover het daarvoor zo dominante McLaren en Ayrton Senna. De auto won tien van de zestien races, scoorde zes 1-2 finishes en kwam niet lager dan achtste over de streep.

De geavanceerde machine kwam vooral tot zijn recht in de handen van Nigel Mansell. De onverschrokken Brit had de moed en de agressieve rijstijl die nodig waren om de auto tot de limiet te pushen. Teamgenoot Riccardo Patrese kon het echter nooit helemaal eens worden met de wagen, waardoor Ol' Nige er relatief eenvoudig met de titel vandoor ging in 1992. Met de komst van aartsrivaal Alain Prost bij Williams vertrok Mansell echter meteen naar het Amerikaanse CART-kampioenschap.

Hereniging

Dertig jaar later zit Nige echter gewoon weer in de FW14B, met dank aan de publiciteitsafdeling van Williams. Compleet met snor werd Nigel gespot terwijl hij opnieuw kennis aan het maken was met de wagen die hem een wereldkampioen maakte.

Het persbericht van Williams is echter een beetje vaag over de vraag of Mansell de FW14B de heuvel op zal sturen. De auto staat namelijk het hele weekend op de stand van Williams Racing, en er wordt geen woord gerept over mogelijke runs. De veteraan zal dit weekend echter sowieso met een Lotus 91, het Ferrari 639 prototype en de beeldschone Ferrari 640 in actie komen. Hopelijk komt de Williams FW14B ook op dat lijstje terecht.

Formule 1
  • Formula 1, Williams Racing