Latifi zoekt naar antwoorden: 'Gebrek aan pace is raadselachtig'

De consistente hekkensluiter van 2022 begint zich af te vragen waar zijn gebrek aan snelheid precies aan ligt. Volgens de Canadees voelt het also zijn auto niet tegen de machine van teamgenoot Alex Albon op kan.

Latifi zoekt naar antwoorden: 'Gebrek aan pace is raadselachtig'

In de wereld van de Formule 1 kan er maar één de eerste zijn. Hetzelfde geldt voor de absolute achterhoede. In 2022 is die laatste man steevast Nicholas Latifi. De Canadees met Iraanse roots is dit jaar zijn derde seizoen in de koningsklasse gestart, maar kan nog altijd geen potten breken.

Afgezien van punten in Hongarije en de farce van België vorig jaar heeft Nicholas tot nu toe weinig kunnen bereiken. Teamgenoot George Russell was in dezelfde belabberde wagen maar al te vaak een klasse apart. Met nieuwe collega Alex Albon lijkt Latifi dit seizoen echter nog meer moeite te hebben. Daarmee doet hij onbedoeld zijn reputatie als paydriver eer aan.

Te ver

Na de race in zijn geboortestad Montreal, waar hij het opnieuw grondig moest afleggen tegen Albon, begon Latifi de nodige zaken in twijfel te trekken. Tegenover RaceFans zette hij zijn ervaring in zijn thuisrace op een rijtje:

"Er was niet echt iets plezierigs aan. We hebben zo’n gebrek aan pace gehad vanaf de start. Lage brandstof, hoge brandstof, wanneer de banden goed zijn, wanneer we slijtage aan het managen zijn. Ik bedoel, we zitten er gewoon veel te ver vanaf."

Geen duidelijke verklaring

Het is voor Nicholas een raadsel waarom hij in geen enkele situatie dicht bij de pace van de rest van het veld - laat staan zijn teamgenoot - kan komen. Hij wil de pauze tussen Montreal en Silverstone dan ook gebruiken om het een en ander uit te zoeken:

"We moeten deze pauze van twee weken gebruiken en proberen te begrijpen, kijken of we iets kunnen vinden. Voor mij was het iets redelijk fundamenteels want er is geen situatie of conditie op de baan, niet eens wanneer mensen niet volgas aan het pushen zijn en ik het gevoel heb dat ik dat wel ben, dat de pace competitief is. Dus we zullen zien, proberen om te resetten in Silverstone en verder."

'Auto kan het niet'

Latifi gaf toe dat hij aan het begin van het seizoen weinig vertrouwen had in de auto. De serie spins en crashes die volgden hielpen daar uiteraard niet aan mee. Na negen races is hij de auto inmiddels echter gewend, waardoor het gebrek aan snelheid volgens de Canadees niet meer te verklaren is. Het voelt voor hem alsof zijn auto de wagen van Albon simpelweg niet bij kan houden:

"Ik heb het gevoel dat het veel verder gaat dan rijstijl. Zeker, aan het begin van het seizoen, speelde dat deels mee, je kan misschien nog een gedeelte van de delta daaraan toeschrijven. Maar voor mij, als ik verder kijk dan dat, verder dan het beperkte vertrouwen dat ik voelde aan het begin, dan is de snelheid er gewoon niet. Er zijn situaties waar ik het gevoel heb dat mijn auto niet in staat is om te doen wat [Albon] aan het doen is op de data, wat geen leuk gevoel is."

"Het is een beetje raadselachtig. Dus opnieuw, we zullen deze pauze van twee weken gebruiken om te zien wat we kunnen analyseren."

Formule 1
  • Williams Racing