Nikita Mazepin zet Haas voor het blok: 'Ze vragen tóch om meer Russisch geld!'

De verbannen achterblijver verbaast zich over de acties van zijn voormalige team. Nikita kan er niet bij dat Haas weigert het door Uralkali betaalde sponsorgeld terug te betalen. Het team vraag zelfs om nóg meer Russisch geld, ondanks de morele bezwaren achter het verbreken van het contract.

Nikita Mazepin zet Haas voor het blok: 'Ze vragen tóch om meer Russisch geld!'

Het is alweer even geleden dat Haas de banden verbrak met de controversiële Mazepin-familie. Het zaakje is echter nog lang niet afgerond. Het Amerikaanse team krabde bij de tweede test voorafgaand aan het seizoen alle stickers van Mazepin-familiebedrijf Uralkali van de VF-22.

De uitbraak van de Russische invasie van Oekraïne maakt een verbintenis met Putin-vertrouweling Dmitry Mazepin onhoudbaar. Als onderdeel van de scheiding verloor ook Nikita zijn stoeltje.

Terugbetalen

De echtscheiding escaleerde naar een vechtscheiding toen Uralkali de terugbetaling eiste van het tot dan toe betaalde sponsorgeld: ongeveer 13 miljoen dollar.

Haas weigerde de som echter terug te betalen en drong de kunstmestfabrikant er zelfs op aan de rest van het overeengekomen bedrag ($8 miljoen) alsnog te storten.

Het Amerikaanse team beroept zich namelijk op een clausule in het contract dat onmiddellijke ontbinding mogelijk maakt wanneer de sponsor de naam van het team in diskrediet brengt. De associatie van Dmitry Mazepin met het Kremlin werd aangehaald als bewijs daarvan.

Sportieve waarden

Voor Nikita Mazepin is de handelswijze van Haas lastig te verklaren. Aan de ene kant zegt het team zich niet te willen associeren met het criminele Kremlin, maar aan de andere kant vragen ze toch om meer omgekatte Russische roebels. Mazepin trekt de waarden van zijn oude team dan ook in twijfel. Sponsorgeld kunnen houden zonder het contract te vervullen moet volgens de jonge Dakar-fanaat niet kunnen:

"[Voor mij] zou het grootste probleem terugkomen naar een sport waar teams sponsorgeld mogen houden zonder het contract te vervullen zijn. En zelfs om meer geld vragen, ook al zeggen ze dat ze geen geld uit Rusland willen. Dus ik weet het niet zeker, maar de sportieve waarden moeten voor mij geëvalueerd worden na dit alles."

Hoopvol

Ondanks zijn ontevredenheid met de gang van zaken houdt Nikita hoop dat hij terug kan keren. Zodra de geopolitieke rel rond de acties van zijn land afgekoeld is wil hij het alsnog opnieuw proberen:

"Natuurlijk zou ik dolgraag teruggaan naar de sport. Ik heb het gevoel dat ik daar nog een hoop werk te verrichten heb. Maar ik moet wachten tot alles afkoelt. En ik weet niet eens met wie ik kan terugkeren want Haas heeft duidelijk gedaan wat ze deden door niet zo schoon spelletje te spelen, in mijn mening."

Formule 1
  • Haas F1 Team