Oekraïne zet druk op FIA om Nikita Mazepin en co te verwijderen

De Automobile Federation of Ukraine heeft de FIA gevraagd alle licentiehouders uit Wit-Rusland en de Russische Federatie te weren. De coureurs moeten volgens de FAU niet toegestaan worden buiten hun landsgrenzen te racen.

Oekraïne zet druk op FIA om Nikita Mazepin en co te verwijderen

De Russische invasie van Oekraïne sleept zich nog altijd voort. Het leger van Putin lijkt echter meer tegenstand te krijgen dan verwacht, waardoor een overwinning (gelukkig) geen garantie meer is.

Vanuit het westen is geen interventie gekomen, maar zijn er wel diverse economische en politieke sancties opgelegd. Deze hadden niet alleen een effect op Rusland, maar ook op het F1-team van Haas.

Controversiële kleuren

Voorafgaand aan de laatste testdag werden de Russische kleuren van hoofdsponsor Uralkali haastig verwijderd. Uralkali eigenaar Dmitry Mazepin heeft immers nauwe banden met het Kremlin en Putin, feiten die op dit moment bijzonder gevoelig liggen. Het team bespreekt intern nog steeds of en hoe de sponsordeal in stand gehouden kan worden.

De kleurloze VF-22 in Barcelona

Meer sancties

Volgens de Automobile Federation of Ukraine (FAU) gaat dit echter niet ver genoeg.

In een reactie op FIA-president Mohammed Ben Sulayem - die zijn steun had betuigd aan de Oekraïense organisatie - drong FAU-president Leonid Kostyuchenko erop aan dat de FIA de licenties van alle coureurs uit Belarus (Wit-Rusland) en Rusland in zou moeten trekken.

Volgens Kostyuchenko zouden de rijders geen recht moeten hebben om buiten hun eigen land aan de start te kunnen staan.

Werkloos maken

Het ongeldig verklaren van de licenties zou uiteraard verregaande gevolgen hebben. Het meest prominente voorbeeld binnen de F1 is natuurlijk Nikita Mazepin.

Daarnaast zou Ferrari-testrijder Robert Shwartzman niet deel kunnen nemen aan vrije trainingen en zouden buiten de F1 onder andere F3-rijder Alexander Smolyar en WEC-coureur Daniil Kvyat zonder werk komen te zitten. Naast deze prominente namen zijn er ongetwijfeld nog veel meer Russische racers op internationaal niveau die door de sanctie getroffen zouden worden.

Vreemde tactiek

Dat Rusland niet zomaar met de aanval weg moet kunnen komen snapt iedereen, maar het straffen van individuele coureurs voor de acties van een regime klinkt niet bepaald als een passende tactiek.

De coureurs hebben zelf geen enkele invloed gehad op de bizarre acties van Graaf Vlad. Het is dan ook te hopen dat de FIA zich niet zal laten meeslepen in de waan van de dag en het plan van de FAU over zal nemen.

Formule 1
  • Haas F1 Team, Alpine F1 Team