Mazepin: 'Nieuwe circuits moeilijk, Haas heeft geen simulator'

Volgens de Rus zullen de races na Sochi een uitdaging worden. Als enige team zonder simulator kan Haas hem kennelijk niet voorbereiden op onbekende circuits.

Mazepin: 'Nieuwe circuits moeilijk, Haas heeft geen simulator'

Nikita Mazepin is en blijft de ultieme clown van dit seizoen. Zowel op als naast de baan blijft de Russische rijkeluiszoon verbazen met zijn acties en uitspraken. Zo zou de sport toch een stuk ingewikkelder en intenser zijn dan hij dacht, waardoor hij vaker dan niet met zijn neus in de verkeerde richting stond.

Wanneer MazeSpin wel tussen de lijntjes kleurt rijdt hij graag zijn veel snellere teamgenoot in de weg, wat nog meer gesteggel in het paddock oplevert. Na de Grand Prix van Nederland staat Nikita zelfs als 21ste in het kampioenschap, achter de plotseling ingevallen Robert Kubica. Volgens Mazepin is er echter een goede reden waarom het weekend in Zandvoort zo moeizaam ging: Haas heeft namelijk helemaal geen simulator.

Mazepin loopt terug na zijn excursie in de grindbak op Zandvoort.

Op zolder

In een tijdperk vol complexe technologie, sensoren, datalogging en constante analyse klinkt het bizar dat een F1-team geen simulator heeft, maar Mazepin verzint het niet. Het team testte in 2019 een simulator ontwikkeld in samenwerking met Dallara, maar na het kort daarop verbreken van de relatie met de Italiaanse chassisbouwer is dat project kennelijk nooit doorgezet. Mazepin moet het dus doen met het type simulator die de gemiddelde coureur gewoon thuis op zolder heeft staan. Voor Grand Prix op circuits waar Nikita nog nooit gereden heeft is het een duidelijk nadeel.

Het wordt een stuk moeilijker

Na de Grand Prix van Rusland op Sochi doen zich (als het goed is) vier nieuwe circuits aan voor Mazepin. In zijn junior carriere heeft hij de banen in Turkije, Amerika, Mexico en Brazilië nooit mee mogen maken. Volgens de professionele brokkenpiloot gaat het daarom extra moeilijk worden de komende maanden:

"Nou, nieuwe circuits brengen duidelijk nieuwe uitdagingen met zich mee, en als rookie bij het enige team dat geen simulator heeft zal het een nog grotere uitdaging bovenop mijn normale werk zijn. Ik denk dat je ritme vinden in de F1 veel makkelijker is op circuits die je kent van je junior carrière. Ik testte voor het eerst op Monza in 2015, dus ik ken die plek als mijn achtertuin. Als je naar Mexico of Brazilië gaat, dan is de F1 een heel uitdagende sport en als je een nieuwe baan met hobbels, nieuwe oppervlaktes enzovoorts toevoegt, dan wordt het een stuk moeilijker."

Rookwolk

De reden dat teamgenoot Mick Schumacher minder fouten maakt wijdt Mazepin aan zijn privileges als Ferrari Driver Academy-lid. De Duitser kan blijkbaar gewoon aankloppen in Maranello om even wat virtuele rondjes te doen. Of dat ook echt gebeurt kon de Rus echter niet bevestigen.

Wat we wel zeker weten is dat Nikita Mazepin de komende vier Grand Prix voor voldoende vermaak zal gaan zorgen. Nu we de smoesjes binnen hebben verwachten we toch minimaal één keer per sessie een Haas in een flinke rookwolk Stel ons niet teleur, Nikita!

Formule 1
  • King Kimi
  • URALKALI Haas F1 Team