Maak je mancave af met een Porsche 919 Hybrid

Met deze geavanceerde Le Mans racer breek je geen rondrecords, maar hij staat perfect naast de pooltafel en de flipperkast.

Maak je mancave af met een Porsche 919 Hybrid

De hybride LMP1-auto's die tussen 2013 en 2020 de dienst uitmaakten op Le Mans gaan de geschiedenis in als de meest geavanceerde, complexe, efficiënte en snelste machines die het Franse stratencircuit ooit gekend heeft. Met kleine benzinemotoren of een dikke diesel, 500 pk aan elektrische ondersteuning en vierwielaandrijving vochten de wagens van Audi, Toyota en Porsche het vierentwintig uur lang met elkaar uit.

Voor dat laatste merk duurde het echter even voordat het kon aanhaken. In 2014 keerden de Duitsers voor het eerst sinds 1998 terug aan de top van het klassement, maar slechts één wagen wist dat jaar te finishen. De auto van Marc Lieb, Romain Dumas en Neel Jani kwam na meerdere technische problemen als elfde over de streep. Porsche bleef echter bij het concept met de bescheiden tweeliter V4 en wist het jaar erop de beroemde race te winnen.

Schaal 1:1

Bij veilinghuis RM Sotheby's is een aandenken aan dat eerste seizoen in de catalogus verschenen. Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om een echte 919 Hybrid uit 2014, maar schijn bedreigt. In plaats van carbon panelen, een monocoque, de V4 en de ingewikkelde hybride systemen vinden we onder de glasvezel kap van deze wagen namelijk niets meer dan een stalen frame. Het gaat hier namelijk om één van de dertien fullsize showmodellen die tijdens het seizoen gebruikt werden om de terugkeer van Porsche te promoten.

Sim, skelter of standbeeld

Een dagje op het circuit zit er dus niet in, maar dat betekent niet dat je geen lol kunt hebben met deze replica. Met een beetje extra tijd, geld en creativiteit kun je er vast wel een vette simulator of enorme skelter van maken. En heb je daar geen zin in, dan kun je het ding altijd aan de muur hangen of in de tuin zetten. Wat het model precies moet opbrengen is niet bekend, maar we gaan er vanuit dat het apparaat een stuk goedkoper zal zijn dan the real deal. Tussen 6 en 13 oktober wordt de 919 Hybrid replica geveild vanuit Miami. Een bod uitbrengen kan hier.

Cargasm
  • RM Sotheby's