Nikita Mazepin: 'De Formule 1 is technisch veel ingewikkelder dan ik dacht'

De man met de beste bijnaam in de sport verwondert zich over de complexiteit van een F1-wagen. Wij zijn vooral verwonderd over zijn verwondering.

Nikita Mazepin: 'De Formule 1 is technisch veel ingewikkelder dan ik dacht'

Er zijn een hoop dingen binnen de Formule 1 waar we geen weet van hebben, maar dat het runnen van de snelste auto's ter wereld geen kinderlijk eenvoudig klusje is, dat snappen we eigenlijk allemaal wel. Bij Nikita MazeSpin Mazepin is die boodschap echter nog maar net binnengekomen. Dat is toch best gek, want de Rus is zich al aan het klaarmaken voor zijn tiende Grand Prix.

Moeilijke afstelling

Nikita merkte de ingewikkelde processen in de Formule 1 voor het eerst op bij het afstellen van zijn Haas. Er bleek vooral op aerodynamisch vlak een hoop meer finetuning nodig te zijn dan Mazepin gedacht had. De slechte kwaliteit van zijn VF21-chassis gaf echter de doorslag: volgens de Rus was zijn auto minder snel dan die van teamgenoot Mick Schumacher.

Pas in Monaco kreeg hij de beschikking over een beter chassis. Meteen finishte hij voor Schumacher, maar dat lichtere chassis zag hij niet meer terug: "Ik heb alleen in Monaco met die auto gereden, ze hebben hem maar voor één race aangeboden."

Vier kilo

Het verschil tussen zijn oudere, langzamere auto en de Monaco-wagen bleek uiteindelijk aan het gewicht te liggen. De auto van de Rus bleek vier kilo zwaarder. Maar dat was al genoeg: "Het is een fysiek, wiskundig verschil. Wij als coureurs worden in een positie gezet waarin we moeten vechten voor elke 800 gram of kilo van ons gewicht.

"Soms drinken we iets minder water om er zeker van te zijn dat we zo licht mogelijk zijn voor de kwalificatie. ls je dan vier kilo verliest in het chassis, dan maakt dat een groot verschil op alle lange rechte stukken op circuits zoals Paul Ricard en Oostenrijk, en nu gaan we naar Silverstone."

Het is allemaal nog nieuw

Nikita is zich ervan bewust dat hij nog steeds een hoop in te halen heeft in de sport. De stap van Formule 2 naar de topklasse van de autosport is toch een stuk groter dan hij voor ogen had:

"Ik ben heel erg nieuw in de Formule 1. Ik ontdek dit soort dingen nog steeds. In de Formule 2 was dat bijvoorbeeld niet zo belangrijk geweest, maar in de Formule 1 is het echt een omgeving waar topprestaties centraal staan. Ik realiseer me gewoon dat het op technisch vlak veel complexer is dan ik gedacht had aan het begin van het jaar."

Formule 1
  • Haas F1 Team