Sir Lewis Hamilton reageerde niet op berichten FIA-president

Mohammed Ben Sulayem heeft tevergeefs contact gezocht met de vice-kampioen van 2021. Volgens de nieuwe FIA-leider is Hamilton nog altijd niet klaar voor sociale contacten.

Sir Lewis Hamilton reageerde niet op berichten FIA-president

De finale van 2021 was na zeven jaar onafgebroken dominantie een regelrecht drama voor Mercedes. Dankzij een controversiele slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi wist de kampioensformatie voor het eerst sinds 2014 niet de dubbel te pakken. De door wedstrijdleider Michael Masi onhandig afgewikkelde safety car situatie zorgde zelfs voor blinde woede bij Toto en co, waardoor het ene na het andere protest en beroep volgde.

Sir Lewis Hamilton gedroeg zich in de onmiddellijke nasleep van de race nog sportief, maar was bij de post-race interviews in geen velden of wegen te bekennen. De prijsuitreiking van de FIA werd Lewis gemist en zelfs op social media bleef het stil, zelfs toen zijn team de bittere pil inslikte. Toto Wolff was er meteen als de kippen bij om er een groot verhaal van te maken door te claimen dat Hamilton geen zin zou hebben om achter een achtste titel aan te gaan in 2022.

Hamilton, Bottas en Wolff worden onthaald bij de Mercedes F1-fabriek.

FIA-onderzoek

De afwikkeling van de soap van Abu Dhabi komt voor de rekening van de recent verkozen FIA-president Mohammed Ben Sulayem. In een deal met Mercedes zal een speciale commissie het verloop van dat evenement nog eens onder de loep gaan nemen. De ex-rallyrijder deed bij zijn bezoek aan de Dakar Rally in Saoedi Arabië een boekje open over de stand van het onderzoek:

“Ik bestudeer alle feiten. Ik denk dat we een dynamische sport hebben, en dat moet ook zo blijven. Onze reglementen kunnen en moeten altijd verbeterd worden, of er nu een incident is of niet. De ontwikkeling van de motorsprot is erg snel, het is niet wat het was vijf jaar geleden. Dus we moeten ons erop aanpassen, en we moeten proactief zijn in plaats van reactief. Ik zal de gebeurtenissen van Abu Dhabi bestuderen. Ik was er en er zal een beslissing genomen worden over hoe het nu verder moet, zonder enige druk. Het is mijn plicht om de integriteit van de FIA te beschermen, maar dat betekent niet dat we niet kijken naar onze reglementen en verbeteringen doorvoeren waar nodig.

Geen reactie

Naast het opstarten van het onderzoek probeerde Ben Sulayem contact te leggen met één van de hoofdrolspelers van Abu Dhabi: Lewis Hamilton. Niet alleen vanwege de race, maar ook en vooral vanwege de afwezigheid van de Brit bij het FIA-gala. De top drie uit het kampioenschap heeft namelijk een aanwezigheidsplicht. Max Verstappen en Valtteri Bottas hielden immers wel een stoeltje bezet in Parijs.

De zevenvoudig wereldkampioen bleek echter geen tijd te hebben voor de FIA-president. Ben Sulayem kreeg namelijk geen enkele reactie:

"Ik heb hem berichten gestuurd, maar ik denk dat hij er nog niet helemaal klaar voor is om meteen te reageren. We nemen hem dat niet kwalijk. Ik begrijp zijn positie, maar er is een regel [om bij het gala aanwezig te zijn]. Het is niet gebonden aan een specifieke coureur of een team. Het is algemeen. Er zijn regels die we moeten volgen en ik kan niemand veroordelen zonder de feiten te kennen."

De precieze straf die Ben Sulayem voor Hamilton in petto heeft is niet bekend. Wel vindt de man uit de Verenigde Arabische Emiraten het belangrijk om de verzachtende omstandigheden van de emotionele impact op Lewis in de beoordeling mee te nemen. Een geldboete en verplichte medewerking aan een FIA campagne lijkt de meest waarschijnlijke optie. Een officiële reprimande is waarschijnlijk van tafel. Met twee reprimandes op zak zou dat betekenen dat Lewis in Bahrein meteen tien plekken achteruit gezet wordt.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, FIA