FIA-president wil af van F1-stewards: 'Elke sport heeft maar één scheidsrechter'

Kersvers opperhoofd Mohammed Ben Sulayem heeft het gehad met de inconsistente en trage manier van besluitvorming binnen de Formule 1. Onder zijn bewind zal de sport door één aangewezen scheidsrechter gecontroleerd worden. Het bureacratische apparaat rond de stewards moet op een zijspoor gezet worden.

FIA-president wil af van F1-stewards: 'Elke sport heeft maar één scheidsrechter'

Na twaalf jaar Todt waait er een frisse wind door de top van de autosport. Nieuwe president Mohammed Ben Sulayem heeft namelijk grootse plannen. Zo wil hij de structuur van de FIA opschudden, motorsport betaalbaarder maken en bovendien duidelijkheid scheppen rond de regelgeving van de parel in de kroon van de: de Formule 1.

Gedurende het seizoen werd de werkwijze van wedstrijdleider Michael Masi en de stewards meerdere keren in twijfel getrokken. De regels werden maar al te vaak op een bizarre manier geïnterpreteerd en toegepast.

Bovendien was de consistentie, eerlijkheid en snelheid bij de besluitvorming ver te zoeken. Als klap op de vuurpijl werd er met de beslissende fase van de allerlaatste race van het kampioenschap bijzonder haastig en slordig omgegaan, wat nóg meer controverse opleverde.

Meer voor Mikey

Na vele protesten vanuit Mercedes werd de ruzie tussen het team en de FIA uiteindelijk opgelost met de belofte om een commissie in te stellen die grondig onderzoek zou gaan doen naar de handelingen van Masi & co tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Nog voordat dit onderzoek goed en wel begonnen was werd echter al duidelijk dat de Australiër gewoon aan zou blijven als wedstrijdleider.

Ben Sulayem gaat zelfs nog een stap verder: Masi zou als het aan hem ligt veel meer macht moeten krijgen. Als wedstrijdleider staat hij in het huidige systeem tussen de teams en de stewards, waardoor hij overkomt als weinig meer dan een veredelde receptionist. Via de dit seizoen openbaar gemaakte radiokanalen konden we hem dan ook meerdere keren horen zeggen dat hij de beslissingen niet maakte. Dat moet volgens Ben Sulayem helemaal anders, zo verklaarde hij tegenover Soymotor:

"Bij bijna alle sporten is er een enkele scheidsrechter per wedstrijd. Dat is degene die de beslissingen maakt en daartegen kun je niet in beroep. Misschien moeten we deze kant op. Dit zou de snelheid van het opleggen van straffen significant verhogen, in plaats van dat je moet wachten tot het incident naar wat sport commissarissen overgedragen is en zij onderzoek doen en beslissen. Het kan niet zo zijn dat het resultaat uren na de race wordt veranderd."

Bijrol voor de stewards

Het aanstellen van een enkele scheidsrechter betekent echter niet dat de stewards met pensioen kunnen. Voor technische overtredingen die pas na de race worden ontdekt tijdens de scrutineering sessies is een dergelijk orgaan immers nog erg nuttig.

Ook kunnen de stewards eventueel incidenten onderzoeken na de race, maar zal de straf dan altijd gelden voor het volgende evenement, en niet achteraf worden toegepast. Voor maken van beslissingen tijdens een lopende race die impact zullen hebben op het resultaat zijn de stewards echter niet geschikt, aldus Ben Sulayem.

Strengere straffen

Naast het omgooien van de structuur pleit de FIA voor het herschrijven van de reglementen. Zo zal de communicatie tussen teambazen en de scheidsrechter verboden worden en moeten de straffen veel strenger. Het opleggen van een tijdstraf die tijdens de race zo weggepoetst kan worden door een leidende rijder moet verleden tijd worden. Een terugkeer naar het oude drive-through en stop-and-go systeem moet uitkomst gaan bieden:

"De vijf seconden straffen die in vele gevallen gebruikt zijn, zijn niet effectief. De gestrafte persoon heeft de vrije hand om die tijd terug te winnen op de baan, zoals Lewis Hamilton deed op Silverstone. Daarentegen, als de straf een drive-through is of ingelost moet worden tijdens de pitstop, dan worden er mogelijk één of meer posities verloren, die de gestrafte persoon dan terug moet winnen."

Plek teruggeven

Het laatste controversiële incident waar de FIA zich over buigt is de vreemde aanrijding tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen in Saoedi Arabië. Nadat Verstappen buiten de baan zijn positie behouden had, kreeg de Nederlander de order om de plek terug te geven.

Dat deed hij echter op een tactische plek, net vóór de DRS-lijn. Sir Lewis wilde niet meewerken met die strategie en bleef er bewust achter rijden. Uit frustratie trapte Verstappen nogmaals op de rem, waardoor het tot een ongelukkige kop-staart botsing kwam.

Om dit soort incidenten in het vervolg te voorkomen wil de FIA het tactische element weg gaan nemen. Zo zou DRS voor de coureur die de plek teruggeeft tijdelijk uitgeschakeld kunnen worden. De plek meteen terugpakken wordt daarmee in theorie onmogelijk gemaak

De bezem erdoor

Echt concreet zijn die laatste plannen nog niet, maar Ben Sulayem heeft de FIA World Motorsport Council al aan zijn zijde. De impact van zijn suggesties zullen zich dus ongetwijfeld binnenkort laten zien. Na jaren van aanmodderen gaat er dan eindelijk een bezem door het logge besluitvormingsorgaan van de F1. En dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Formule 1
  • Formula 1, WRC, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool