DRS-gate: Lewis Hamilton geschrapt uit resultaten kwalificatie

Het DRS-systeem van Hamilton's Mercedes is officieel illegaal verklaard. Sir Lewis is door de FIA geschrapt uit de resultaten van de kwalificatie en zal de Sprint vanaf de laatste plek moeten starten.

DRS-gate: Lewis Hamilton geschrapt uit resultaten kwalificatie

De kogel is dan echt door de kerk: de FIA heeft geoordeeld dat de Mercedes van Lewis Hamilton tijdens de kwalificatie niet voldeed aan het technisch reglement. In de officiële FIA-tests werd de maximale opening van 85 millimeter overschreden aan de hoeken van de vleugel. De overtreding was reden voor de organisatie om Hamilton te diskwalificeren van de resultaten.

Niet opzettelijk

Ondanks de duidelijke breuk met de regels is de FIA ervan overtuigd dat er geen vals spel te ontdekken is. De grotere opening was het gevolg van een verkeerde tolerantie van de onderdelen of een foutieve assemblage.

De logistieke vertraging die alle teams voorafgaand aan het weekend te verduren kregen kan daarbij een rol gespeeld hebben. De vleugel was naar alle waarschijnlijk simpelweg niet goed genoeg in elkaar geschroefd. De aanrakingen van Verstappen na de sessie hadden hierop geen effect.

Weekend verpest

Aangezien alle rondetijden van Sir Lewis geschrapt zijn is hij gedwongen om de Sprint vanavond vanaf P20 te starten. Hamilton heeft dus een lastige en intense inhaalrace in het vooruitzicht.

Als klap op de vuurpijl moet hij voor de race op zondag ook nog eens vijf plekken terug voor een motorwissel. Het weekend in São Paulo is dus bij voorbaat eigenlijk al verpest voor de zevenvoudig wereldkampioen. We zijn erg benieuwd hoe hij zich zal gaan herpakken.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team