DRS-gate: FIA legt €50.000 boete op aan Verstappen

Het ongeoorloofd aanraken van de vleugel van Hamilton's Mercedes loopt voor Max Verstappen met een relatieve sisser af. De stewards vonden een forse boete oafdoende voor de overtreding.

DRS-gate: FIA legt €50.000 boete op aan Verstappen

We wachten nog altijd op het oordeel van de FIA over de mogelijk illegale achtervleugel van Lewis Hamilton's Mercedes, maar de tweede zaak met Max Verstappen als hoofdverdachte is al afgerond. De Nederlander werd onderzocht nadat er beelden naar buiten kwam waarop hij de vleugel van de Schwarzpfeil aanraakte meteen na de kwalificatie.

Max zocht duidelijk naar de verschillen tussen het DRS-systeem van zijn RB16B en dat van Lewis' F1 W12. Onder de parc fermé regels is het echter niet toegestaan om een auto aan te raken, aangezien het technisch onderzoek dan nog afgerond moet worden.

Het oordeel

Door middel van beelden gemaakt door fans en de onboard camera's van de drie auto's konden de stewards bepalen dat Max inderdaad aan de Mercedes gezeten had.

Daarbij raakte hij echter het DRS-systeem zelf niet aan en was er absoluut geen beweging van de vleugelelementen. Beschuldigingen van sabotage houden dus geen stand: Verstappen oefende duidelijk geen grote fysieke druk uit op de vleugel.

De straf

De stewards geven toe mild te zijn geweest in hun beoordeling. Het aanraken van auto's in parc fermé is volgens hen een gewoonte geworden na de vele controverses over achtervleugels dit seizoen. Dit was dan ook de uitleg die Max voor zijn acties gegeven had.

Het gedrag werd tot nu toe niet hard afgestraft, maar de FIA vindt dat het geval van Verstappen alsnog te ver ging. Het was per definitie een overtreding van de regels met potentieel grote gevolgen. Desondanks ziet de FIA geen reden om een zwaardere straf dan een geldboete van €50.000 op te leggen, aangezien er geen duidelijk precedent is voor het afstraffen van een dergelijke overtreding en er geen schade berokkend is.

Max komt er dus goed mee weg, aangezien een gridstraf van drie tot vijf plekken tot de middelen van de stewards behoorde. Het is nog maar de vraag of hetzelfde zal gelden voor Sir Lewis Hamilton.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool