Lewis Hamilton: 'Ik wil de titel op de juiste manier winnen'

De zevenvoudig wereldkampioen heeft zich uitgesproken tegen de controversiële uitspraken van zijn teambaas. Als het aan Lewis ligt zal het niet tot Senna/Prost-incident komen tussen hem en Verstappen.

Lewis Hamilton: 'Ik wil de titel op de juiste manier winnen'

Met nog vijf races te gaan wordt de druk in het titelgevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton steeds hoger. Het verschil tussen de twee kemphanen is nog altijd slechts twaalf punten, waardoor elke punt telt. De verleiding om jezelf ervan te verzekeren dat je rivaal geen punten scoort wordt dus steeds groter. Althans, dat was de lezing van Mercedes opperhoofd Toto Wolff.

In een interview met Britse broddelpublicatie Daily Mail suggereerde de Oostenrijker dat zowel Hamilton als Verstappen best in staat zouden kunnen zijn om elkaar van de baan te rijden voor de ultieme glorie. Toto trok daarmee een duidelijke vergelijking met de legendarische clashes tussen Ayrton Senna an Alain Prost en de twijfelachtige stunts van Michael Schumacher. Wolff meent dat de blinde wil om te winnen boven alle fatsoensnormen zou kunnen staan.

Happen naar de baas

De opvallende uitspraken van Wolff zorgden voor de nodige opschudding. Ook zijn stercoureur kan zich niet vinden in de lezing van zijn chef. Op de vraag of er de titel dit jaar met een Senna/Prost incident beslist zou kunnen worden reageerde Hamilton ontkennend. Volgens Sir Lewis heeft hij nog nooit op een smerige manier een titel veroverd en is hij zeker niet van plan daar nu mee te beginnen:

"Ik heb niet gelezen wat Toto gezegd heeft, maar ik twijfel er sterk aan dat hij zou suggereren [dat het op een Senna/Prost situatie uit zou draaien]. We hebben nooit een kampioenschap gewonnen op die manier. Ik heb nooit een kampioenschap gewonnen op die manier, en dat zouden we nooit willen. Dus dat is het vanuit mijn perspectief. Ik ben hier om op de juiste manier te winnen, en dat is door puur talent, vastberadenheid en hard werken."

Eerlijk gevecht

Hamilton vindt het erg belangrijk dat het gevecht tussen hem en Max eerlijk blijft. Voor het eerst sinds 2016 is er immers daadwerkelijk spanning in het titelgevecht. Lewis ziet geen eer in het binnenslepen van de titel met vuile trucjes. Het liefst neemt hij in 2022 gewoon revanche:

"[Verstappen en ik] racen al het hele jaar hard tegen elkaar. Het is het meest opwindende seizoen sinds god weet wanneer. Je weet hoe ik mijn kampioenschappen gewonnen heb in het verleden. Ik wil altijd op de juiste manier winnen."

"En als je gaat verliezen, dan verlies je het ook op de juiste manier: met waardigheid en de wetenschap dat je alles gegeven hebt, de alles op de correcte manier gedaan hebt en je zo hard mogelijk gewerkt hebt. Dat is alles wat je kunt doen, alles geven en zo hard mogelijk werken met je team. Als het niet werkt, dan vecht je het later nog een keer uit."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team