Wolff: 'Verstappen-Hamilton gevecht kan eindigen met Senna-Prost botsing'

Het meest intense titelgevecht in jaren kan een Senna/Prost-achtige uitkomst gaan hebben, zo vreest Toto Wolff. Met de titel op het spel zijn beide coureurs volgens de Oostenrijker tot alles in staat.

Wolff: 'Verstappen-Hamilton gevecht kan eindigen met Senna-Prost botsing'

Voor het eerst sinds 2016 mogen we weer eens genieten van een titelgevecht dat tot het bittere eind doorsleept. Met vijf races te gaan zijn Max Verstappen en Lewis Hamilton met slechts twaalf punten verschil nog altijd binnen handbereik van elkaar. Red Bull en de Mercedes vechten al het hele seizoen om absolute dominantie, maar tot nu toe blijven de twee kampen aan elkaar gewaagd. Volgens Mercedes teamchef Toto Wolff kan de spannende strijd echter een nare afloop gaan hebben.

Senna vs Prost

In een diepgaand interview met Daily Mail schetst de boomlange teamleider een situatie waarbij de titel bij de allerlaatste Grand Prix beslist zou worden. Het incident op Monza (Silverstone wordt even handig vergeten) geeft volgens Toto alle aanleiding voor een mogelijk Senna/Prost-incident. Zowel Verstappen als Hamilton zouden er namelijk alles aan doen om de titel te kunnen verzilveren:

"Als het op het scenario uit zou draaien dat ze tegen elkaar zouden racen voor de titel bij de laatste race in Abu Dhabi, dan zal degene die voorop staat [in het kampioenschap] absoluut hetzelfde doen als in de Senna-Prost jaren. Wat gebeurde er in Monza? Verstappen ramde Lewis eraf omdat [Lewis] op het punt stond hem in te halen en hij sneller was [dan Verstappen]. En dat is volledig begrijpelijk."

De beruchte crash op Suzuka tussen Prost en Senna, 1990.

Het Schumacher-middel

Wolff ziet het uiteraard liever niet gebeuren, maar gezien de omstandigheden ziet hij als voormalig coureur in hoe het doel de middelen kan heiligen. Naast de legendarische Senna/Prost clashes haalt hij ook Michael Schumacher aan. Het Duitse icoon schroomde niet om zijn rivalen van de baan te jagen op cruciale momenten, zoals bij Damon Hill op Adelaide (1994) en Jacques Villeneuve op Jerez (1997):

"Als je rijdt voor het kampioenschap en je ziet het wegvallen omdat de andere gozer je inhaalt, welke middelen heb je dan anders dan het middel dat ervoor zorgt dat hij niet in kan halen? We hebben het gezien met Schumacher en Villeneuve, we zagen het twee keer met Senna en Prost. Ik zou nooit de instructie geven om tegen iemand anders aan te rijden, maar als ze naar die laatste race gaan en degene die voor staat in het kampioenschap wint, dan zullen ze hard tegen elkaar racen."

Schumacher's aanslag op Villeneuve leidde tot een volledige uitsluiting in 1997.

Wolff laat het gaan

Op de vraag of hij en zijn conculega's van Red Bull iets kunnen doen om dergelijke situaties te voorkomen reageert Toto ontkennend. Wolff gaat daarin zelfs verder: hij kan het niet alleen niet controleren, maar wíl dat ook niet. Het intense gevecht tussen twee titelkandidaten kapot managen is volgens hem slecht voor de sport:

"Ik denk niet dat je er controle op uit kunt oefenen, Hamilton en Verstappen. En ik denk niet dat je het wil controleren, want zij zijn de gladiatoren in hun machines. Dat is wat deze sport zo interessant maakt, omdat het in onze natuur ligt dat we niet van confrontatie genieten. Men is dan geïntrigeerd om te zien hoe die verhouding [tussen de rivalen] zich uitpakt."

"Als ze crashen zullen ze elkaar dan confronteren? Wat zullen ze zeggen? Zullen ze elkaar in de ogen kijken? We zullen ons er niet in mengen. [Het] wordt opgelost tussen de individuen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1