Toto Wolff: 'Valtteri Bottas verdiende het om te blijven'

In de categorie mosterd na de maaltijd komt de teambaas van Mercedes met wat loze PR-woorden. Volgens de boomlange Oostenrijker had Valtteri prima mogen blijven, maar hij stuurt hem toch weg.

Toto Wolff: 'Valtteri Bottas verdiende het om te blijven'

Eerder vandaag werd duidelijk dat Valtteri Bottas het na vijf seizoenen voor gezien houdt bij Mercedes. Na een relatief succesvolle stint als vervanger van pensioen-kampioen Nico Rosberg zal hij Kimi Raikkonen gaan vervangen bij het team van Alfa Romeo. Als onbetwiste nummer 1 zal hij daar onder een stuk minder druk kunnen gaan presteren, waarschijnlijk met een onervaren jonge hond aan zijn zijde.

Mooie woorden

Mercedes-teamchef Toto Wolff sprak zoals verwacht mooie woorden over de carriere van Valtteri bij Mercedes. Als teambaas en persoonlijk manager van Bottas kon hij natuurlijk ook niet anders:

"Dit was geen makkelijk proces of duidelijke beslissing voor ons. Valtteri heeft geweldig werk geleverd over de laatste vijf seizoenen en hij heeft een essentiƫle bijdrage geleverd aan ons succes en onze groei. Samen met Lewis heeft hij een maatstaf gecreƫerd wat betreft het partnerschap tussen twee teamgenoten in de sport en dat is een waardevol wapen in onze strijd om kampioenschappen geweest en heeft ons gedreven tot ongekend succes."

Verdiend ontslagen...of toch niet?

In het laatste gedeelte van zijn statement gaat Toto echter iets te ver met het ophemelen van de Fin. Wolff zegt namelijk dat hij alle reden had om Bottas te houden bij Mercedes. Valtteri zou het meer dan verdiend hebben. Dat Toto hem toch uit het team zet maakt de uitspraak nogal frappant:

"Hij heeft het absoluut verdiend om bij het team te blijven, en ik ben blij dat hij in staat was om een opwindende uitdaging met Alfa te kiezen volgend jaar, zodat hij zijn carriere aan de top van de sport kan voortzetten. Wanneer de tijd daar is, zal hij ons verlaten met enorme goodwill van elk individueel lid van het team, en hij zal voor altijd een onderdeel blijven van de Mercedes-familie."

Russell

Het commentaar van Toto is misschien goedbedoeld, maar toch komt het nogal vreemd over. We zijn dan ook erg benieuwd hoe zijn speech over het haast onvermijdelijke aantreden van George Russell in elkaar zal zitten. Zal hij de Brit dan affakkelen terwijl hij hem een stoeltje geeft?

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1