Breaking! Kimi Raikkonen gaat met pensioen

De meest ervaren en minst spraakzame man op de grid hangt volgend jaar dan toch zijn helm aan de wilgen. Kimi vindt het na precies twintig jaar na zijn debuut tijd voor iets anders.

Breaking! Kimi Raikkonen gaat met pensioen

'The Iceman' is dan eindelijk gesmolten: vanaf 2022 zien we Kimi Raikkonen niet langer op de startlijsten van de Formule 1. De 41-jarige ijzervreter stelt in een bericht op Instagram dat het tijd is voor hem om andere dingen te gaan beleven. Kimi kwam tot de beslissing tijdens de afgelopen winter. Na drie jaar bij Alfa Romeo denkt de wereldkampioen van 2007 niet dat de sport hem niets meer te bieden heeft.

Vurig debuut, laat succes

Raikkonen kwam in 2001 met Sauber de Formule 1 in op 21-jarige leeftijd. Met slechts twee seizoenen Formule Renault onder zijn riem was zijn debuut controversieel, maar de jonge Fin bewees zijn talent vrijwel meteen. Een jaar later stroomde hij meteen op naar het topteam van McLaren als vervanger van Mika Hakkinen.

Onder de vleugels van Ron Dennis en met de hulp van designer Adrian Newey was hij van 2002 tot 2006 altijd een kanshebber om de titel, maar werd hij door ongeluk en slechte betrouwbaarheid steeds van de hoogste trede gehouden. Pas in 2007 was het raak na een overstap naar Ferrari. Na een zware strijd met Fernando Alonso en Lewis Hamilton wist hij op een enkele punt de wereldtitel te verzilveren.

Tweede pensioen

Het is uiteraard niet de eerste keer dat Raikkonen met pensioen gaat: in het silly season van 2009 werd hij aan de kant geschoven bij Ferrari ten faveure van Fernando Alonso. De Italianen betaalden hem in 2010 zelfs gewoon door, aangezien hij al een getekend contract had. Na wat omzwervingen in het WRC en de Truck-series van NASCAR vond hij zijn weg uiteindelijk weer terug door te tekenen voor het kersverse Lotus Racing.

De terugkeer was zo succesvol dat het team meteen bijna failliet ging. In Kimi's contract was namelijk een clausule opgenomen waarin hij betaald zou worden voor elke punt die hij scoorde. Doorlopende problemen over de betaling van zijn salaris zorgden er uiteindelijk voor dat hij nog voor het einde van het seizoen van 2013 zijn spullen pakte.

Passend afscheid

Vanaf 2014 diende Raikkonen weer onder de vlag van de Scuderia, eerst ironisch genoeg naast Fernando Alonso en later met Sebastian Vettel. Als tweede man kon hij de nodige podiums bij elkaar harken achter de dominante Mercedessen, maar overwinningen bleven uit. Tot de Grand Prix van Amerika in 2018: met een puike prestatie pakte de Fin zijn 21ste en voorlopig laatste overwinning.

Met het aantreden van Charles Leclerc zat Kimi 'voor de hobby' nog eens drie seizoenen uit bij Sauber/Alfa Romeo. Eenentwintig jaar na zijn debuut met het team zal hij in Abu Dhabi zijn laatste Grand Prix voor ze rijden. Een passend afscheid. Door het vertrek van Raikkonen wordt Fernando Alonso volgend jaar de oudste en meest ervaren coureur op de grid, maar het zal nog even duren voordat hij bij het record van 341 starts komt.

Anti-charisma

Op het circuit rijdt Kimi tegenwoordig meer in complete afleiding tegen dingen aan dan dat hij punten scoort, dus als persoonlijkheid op de baan zullen we hem waarschijnlijk niet gaan missen. Wel zal de afwezigheid van zijn gepatenteerde anti-charisma een flink gat gaan achterlaten bij de vele gemaakt interessante persevenementen van de Formule 1. Helemaal als hij een beetje beschonken is zorgt Kimi voor prachtige stukjes TV.

Silly season

Nu de beide stoeltjes bij Alfa Romeo technisch gezien beschikbaar zijn (ook Antonio Giovinazzi heeft nog niet bijgetekend) kan de speculatie losbarsten./ Een promotie voor Ferrari-junioren Mick Schumacher en Callum Ilott is natuurlijk een mogelijkheid, maar het kan ook zomaar dat we die andere Fin in een wit/rode overall gaan zien.

Met Toto Wolff's wens om Nyck de Vries of Stoffel Vandoorne bij Williams onder te brengen en de mogelijke komst van George Russell bij Mercedes is er een aannemelijke kans dat Valtteri Bottas zich bij Alfa Romeo zal voegen. De ervaring van de Fin zou voor een team als Alfa bijzonder goed van pas komen. Ploeteren met twee rookies zoals Haas is geen goed vooruitzicht voor het team uit Hinwil.

Mocht Bottas toch naar Williams gaan, dan staat Red Bull nog met een grote zak geld te wachten om Alexander Albon aan een stoeltje te helpen. Als dark horse is er bovendien nog de tijdelijke werkloze Nico Hulkenberg. Kimi en Bottas leveren hieronder alvast uitvoerig commentaar:

Formule 1
  • Stellantis, Scuderia Ferrari
  • Out of Context F1