Nico Hülkenberg: 'Terugkeer F1 moet dit jaar gebeuren'

De sympathieke NederDuitser aast nog steeds op een terugkeer in de Formule 1. Het silly season van dit seizoen ziet hij echter als zijn allerlaatste kans.

Nico Hülkenberg: 'Terugkeer F1 moet dit jaar gebeuren'

Vorig jaar leek het er even op alsof we Nico Hülkenberg weer terug zouden zien in de koningsklasse van de autosport. De Duitser werd aan het einde van 2019 bij Renault aan de kant gezet voor Esteban Ocon en kwam op de reservebank te zitten. Met drie indrukwekkende invalbeurten voor Racing Point bleef Nico echter in de spotlights.

Red Bull-rentree

Tegelijkertijd zocht Red Bull voor een vervanger voor de matig presterende Alex Albon. Op de Nürburgring mocht Hülkenberg bijna een RBR-overall aantrekken na een onduidelijke COVID-test voor de Britse Thai, maar Albon testte uiteindelijk toch negatief.

In plaats daarvan scheurde hij even later alsnog naar het circuit om een zieke Lance Stroll te vervangen. Helaas voor Nico wist hij het vrije stoeltje naast Max Verstappen niet te pakken: die eer ging naar Sergio Perez.

De deur is gesloten

Tegenwoordig doet Hülkenberg nog altijd dienst als invaller voor het team dat nu Aston Martin heet. De Hulk heeft het naar zijn zin in de simulator, maar keert het liefst alsnog terug op de grid. Het Duitse Bild Zeitung voelde Nico even aan de tand over de huidige stand van zaken.

Op de vraag hoeveel en welke teambazen hij per week opbelt reageert Hülkenberg laconiek: "Dat is op een hand te tellen. [De telefoon] rinkelt bij Mercedes, Red Bull en Ferrari (lacht). [Nee], k denk dat iedereen voor zichzelf kan bedenken waar de kansen zijn. Ik maak me er geen illusies over: de deur naar de topteams is voor mij gesloten."

Hülkenback

Waar de deuren wel voor hem open gaan wil Hülkenberg niet zeggen, maar dat kunnen we zelf wel verzinnen. Alleen bij Haas, Alfa Romeo en Williams zijn er echt kansen voor een Hülkenback. Maar is het jagen op een stoeltje voor 2022 uberhaupt wel realistisch na twee jaar uit de sport?

Nico weet het eerlijk gezegd niet zeker: "Goed, Alonso is ook na twee jaar afwezigheid terug gekomen. Maar hij is dan ook een tweevoudige wereldkampioen. Ik vind dat ik erg realistisch moet zijn. Als het nu niet lukt, dan is het Formule 1-hoofdstuk voor mij afgesloten."

IndyCar

En als het niet lukt, wat dan? Een leven als iets anders dan een professionele coureur ziet de 33-jarige Duitser niet zitten: "Ik wil coureur blijven. Niets anders in mijn leven geeft me op dit moment dezelfde kick, dezelfde emoties. Dat gevoel heb je alleen in de motorsport."

Overstappen naar een 'mindere' klasse als de DTM staat echter niet op de agenda: "Ik zie mezelf daar momenteel niet in. Ik blijf liever bij open auto's, formulewagens. Ik heb bijvoorbeeld een paar IndyCar-races bekeken. Maar of [verhuizen naar] Amerika voor mijn gezin ook een optie is, kan ik nog niet zeggen."

Formule 1
  • Aston Martin Cognizant F1 Team, Racing Point F1, Formula 1