Wolff: 'De Vries en Vandoorne verdienen stoeltje in F1'

De teambaas van het F1-team ziet de collega's uit de Formule E graag de overstap maken. Daarmee hint hij op een vrij stoeltje bij Williams.

Wolff: 'De Vries en Vandoorne verdienen stoeltje in F1'

De geruchtenmolen rond de beschikbare stoeltjes bij Mercedes blijft op volle toeren doordraaien. Bij het topteam staat Valtteri Bottas al een tijdje onder druk vanwege de (op zaterdagen) sterk presterende George Russell. Het kortwieken van de Wingman lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn.

Nu Bottas in verband gebracht wordt met Alfa Romeo bestaat de kans dat Russell een leeg stoeltje achterlaat bij Williams. Volgens het gefluister in de wandelgangen is die stek bedoeld voor een van de Formule E coureurs van Mercedes. Teamchef Toto Wolff ziet het in ieder geval wel zitten.

Strepen verdiend

Bij Autosport laat Wolff optekenen dat hij zowel Stoffel Vandoorne als Nyck de Vries graag ziet instappen bij de Formule 1. Ze hebben volgens hem alle ingrediënten die nodig zijn om succesvol te worden in de koningsklasse van de autosport:

"Beide hebben ze de meest belangrijke opstapklasse gewonnen (F2/GP2). Stoffel werd in een situatie gegooid bij McLaren die moeilijk te overzien was destijds. Ze verdienen het allebei om in de Formule 1 te zijn en ik hoop heel erg dat ze hun weg [naar de sport] kunnen vinden."

Nyck de Vries

De 26-jarige uit Sneek won in 2019 het Formule 2 kampioenschap met vier overwinningen. Datzelfde jaar stapte hij in bij het Mercedes EQ Formula E team voor het seizoen 2019-2020. In de tussentijd schnabbelde De Vries bij als LMP2-coureur voor G-Drive Racing en Racing Team Nederland.

De Vries maakt de beste kans op het Williams-stoeltje. Niet alleen omdat hij jonger is, maar ook omdat hij een goede link heeft met kersverse Williams-teamchef Jost Capito. Als McLaren-junior werkte Nyck in 2016 kort samen met de Duitse motorsportlegende en bouwde een goede band met hem op. De Vries gaat met nog een E-Prix te gaan aan de leiding in het kampioenschap met twee overwinningen.

Tegenover Autosport gaf de Nederlander aan echter niet in gesprek te zijn met het team: "Ik las die geruchten ook, en het was waarschijnlijk net zo'n grote verrassing voor mij als voor jullie. Ik ben erg tevreden bij Mercedes en in de Formule E, en dat is waar ik succesvol wil zijn. Wat er nog staat te gebeuren in de verre toekomst weet ik niet."

Stoffel Vandoorne

De 29-jarige zuiderbuur uit Kortrijk pakte in 2015 wat toen nog de GP2-titel heette. Nadat Fernando Alonso door een vreemd testongeluk even moest uitzieken mocht Stoffel het stuur van zijn McLaren-Honda overnemen voor de Grand Prix van Bahrein. Vandoorne maakte indruk door een tiende plek te pakken met die nachtmerrie van een auto.

Vandoorne bleef nog twee jaar aan bij het team na het pensioen van Jenson Button, maar kon helaas geen potten breken. Uit 40 starts haalde hij uiteindelijk slechts zeven keer punten. Voor 2019 werden hij en Alonso vervangen door Lando Norris en Carlos Sainz, waarop de Belg zich aansloot bij het Mercedes FE team. Inmiddels zit Vandoorne in zijn derde seizoen, met een beste finish van tweede in het 2019-2020 kampioenschap. Net als zijn teamgenoot kluste hij bij in het WEC met SMP Racing en Jota Sport.

Vandoorne maakt zich echter geen illusies over zijn kansen op een terugkeer in de F1: "Ik heb de kans al gehad om in de Formule 1 te zijn. Ik ben er geweest met McLaren, niet onder de beste omstandigheden, laten we maar zeggen. Voor mij is het geen moetje, het is geen obsessie, alsof ik er moet zijn. Het ziet er beter uit voor Williams op dit moment, maar het spookt niet in mijn hoofd rond."

FE gaat niet voor

Op de vraag of Mercedes bereid is een van hun succesvolle FE-coureurs te laten gaan antwoordt Toto Wolff voorzichtig bevestigend: "Ik ben er heel erg blij mee dat we ze in de Formule E hebben, ik zou niemand anders kunnen wensen. Maar ik zou een coureur nooit in de weg staan als ze een kans zouden hebben om in de Formule 1 te rijden.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1, Mercedes-Benz EQ Formula E