Officieel: Mercedes trekt stekker uit Formule E project

Ze kwamen, ze zagen, ze overwonnen en ze liepen er bij weg: Mercedes trekt zich officieel terug uit de Formule E. Het merk zegt de tijd en moeite die het in de elektrische raceserie steekt beter te kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van elektrissche straatauto's.

Officieel: Mercedes trekt stekker uit Formule E project

De exodus is compleet: na Audi en BMW keert ook Mercedes de rug toe aan de Formule E. Na slechts twee seizoenen in de elektrische raceserie en de winst van de eerste officiële FIA FE-wereldtitel afgelopen weekend voor Nyck de Vries vinden de Duitsers het alweer mooi geweest. Na het seizoen van 2021-2022 zal het Mercedes EQ Formula E Team ophouden te bestaan. De FE draagt kennelijk toch te weinig bij aan het imago van het merk om de investeringen te rechtvaardigen.

Vechten tegen het klimaat

Alle tijd, moeite en geld dat Mercedes in de Formule E steekt is volgens Mercedes-Benz Cars chef Markus Schäfer beter op zijn plaats bij de ontwikkeling van een nieuw volledig elektrisch modellenaanbod onder het EQ-label. Dat zou essentieel zijn voor het redden van het milieu:

"We hebben onszelf vastgelegd aan het voornemen om vol tegen klimaatverandering te vechten in dit decennium. Dat vraagt een versnelde transformatie van ons bedrijf, onze producten en diensten naar een emissie-vrije en software-gedreven toekomst. Om dit te bereiken moeten we ons volledig focussen op onze kernactiviteiten."

F1 biedt meer ruimte voor innovatie

De uitspraken van Schäfer zijn een pijnlijke steek onder water voor de elektrische raceserie. Bij de lancering van de Formule E in 2014 werd de categorie gepresenteerd als de toekomst van de autosport. FE zou de Formule 1 in recordtijd voorbijstreven en zelfs gaan vervangen. Daar lijkt nu echter niets van terecht te komen. De IndyCar-achtige opzet van het technisch reglement is simpelweg niet interessant genoeg voor fabrikanten als Mercedes.

Ironisch genoeg stuurt Schafer juist aan op een langdurig project om binnen de Formule 1 experimentele elektrische aandrijflijnen te ontwikkelen:

"In de motorsport is Formule E een goede drijfveer geweest om onze expertise te bewijzen en het Mercedes-EQ merk op te zetten, maar in de toekomst zullen we voor technologische vooruitgang blijven pushen - zeker op het gebied van elektrische aandrijflijnen - met een focus op de Formule 1. Dat is de arena waar we constant onze technologie testen in de meest intense competitie die de automotive wereld te bieden heeft - en de driepuntige ster schijnt nergens zo fel als in de F1. De F1 biedt een rijk potentieel voor de uitwisseling van techniek, zoals we kunnen zijn met lopende projecten zoals de Vision EQXX en ons team en de hele serie zullen tegen het einde van het decennium CO2-neutraal zijn."

Het team

Klare taal dus vanaf de top, maar hoe moet het nu verder? Het FE-team kan immers niet zomaar oplossen. In het bijzonder zullen rijders Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne twijfels hebben over het leven na 2022. Mercedes geeft aan het team niet zomaar op te willen rollen, zoals bijvoorbeeld Audi deed in het WEC in 2016.

Het concern zegt te werken aan het vinden van een koper om het team in leven te houden. Onder de potentiële kandidaten wordt de naam Toto Wolff uiteraard al genoemd. De boomlange Oostenrijker is op dit moment hoofdverantwoordelijke voor de FE-operatie en is al voor een derde eigenaar van het team. Zijn grap over 'Toto Racing' kan dus nog wel eens werkelijkheid worden.

Elektrisch
  • Mercedes EQ Formula E Team, Mercedes-Benz