Mercedes EQS levert achterwielbesturing op abonnement

Optielijstjes aanvinken bij de dealer is volgens Mercedes verleden tijd. De volledige functionaliteit van de achterwielbesturing is vanuit de auto te bestellen als abonnement.

Mercedes EQS levert achterwielbesturing op abonnement

Normaal gesproken kies je een nieuwe auto op basis van z'n uitrustingsniveau. Vroeger ging dat nog gepaard met een bult plastic plakletters (C, L, CL, GL, CD enz.) zodat de buurman precies kon zien hoe groot je bonus was dat jaar. Wil je toch iets extra's buiten de beschikbare pakketten, dan vink je gewoon de gewenste opties aan.

Software

Volgens Mercedes is deze gang van zaken echter hopeloos ouderwets. In plaats van elk model een iets andere samenstelling mee te geven, gaat Das Haus elke auto binnen een modelreeks gewoon hetzelfde bouwen.

De klant mag tijdens het bestellen - of achteraf - bepalen welke opties hij of zij daadwerkelijk wil gaan gebruiken. De hardware is er dus al, maar voor de software moet je bijbetalen.

Optie-abonnement

Auto Motor und Sport meldt dat de langverwachte EQS elektrische limousine de eerste Mercedes zal zijn die deze aanpak hanteert. Standaard is de auto uitgerust met een meesturende achteras om de wendbaarheid te vergroten. De achterwielen draaien normaal gesproken zo'n 4,5 graden mee.

Het systeem is echter ontworpen om 10 graden toe te staan. Die functie wordt voor Duitse kopers echter alleen beschikbaar gesteld als onderdeel van een abonnement. Tegen betaling van 489 euro per jaar krijg je de volle tien. Een voordeel pakket is er ook: als je vooraf 1.169 neertelt, mag je drie jaar lang volop sturen met de kont van je Merc.

Netflix voor de achteras

Dit Netflix-model is mogelijk door alle auto's met hetzelfde systeem uit te rusten, maar de functies te blokkeren via de software. Alleen wanneer de betaling voldaan is wordt het programma door Mercedes op afstand geüpdatet en vrij geschakeld.

Het werkt echter alleen als de klant van tevoren de 1.130 euro kostende Park Paket met 360 graden camera aangevinkt heeft. Is je contract verlopen? Dan wordt de software opnieuw bijgewerkt en ben je de functie weer kwijt. Mensen die 'even willen proberen' kunnen naar alle waarschijnlijkheid gaan voor een goedkoper proefpakketje. De optie permanent kopen kan uiteraard ook, maar daar zijn nog geen bedragen voor bekend.

Big Merc is watching you

Het gemak waarmee fabrikanten op afstand opties kunnen in- en uitschakelen klinkt ons een beetje eng in de oren. De controle over je eigen auto ben je hoe dan ook kwijt. Niets houdt Mercedes tegen om willekeurig en tegen je wil in de instellingen van je EQS te veranderen. We hopen dat het blijft bij onzinnige zaken als een paar graden extra stuuruitslag op de achteras.

Elektrisch
  • Mercedes-Benz