Mercedes' 'MBUX Hyperscreen' gaat je leven bepalen

De tijd van ingebouwde tablets is over. Maak kennis met het enorme MBUX scherm dat Mercedes in de nieuwe EQS gaat leggen.

Mercedes' 'MBUX Hyperscreen' gaat je leven bepalen

Move over Tesla, de Mercedes EQS is hier. Het dashboard van het nieuwe elektrische vlaggenschip moet de concurrentie af gaan troeven. Als je de dikke ingebouwde tablet in de Model S al groot vond, dan zal ja van het MBUX Hyperscreen al helemaal stijl achterover slaan. Het scherm bestaat uit één ononderbroken stuk en neem alle functies over die je normaal met een paar knoppen had moeten bedienen.

Zero-layer

Infotainmentsystemen zijn lang niet altijd zo handig, praktisch en efficient als ze beloven te zijn, maar volgens Mercedes is de MBUX toch anders. Dankzij de zogenaamde 'zero-layer' krijgt de bestuurder alle opties van het systeem in een oogopslag te zien, zonder door eindeloze menu's te hoeven scrollen.

De passagier heeft toegang tot een eigen touchscreen, dat alleen actief is als de EQS weet dat er daadwerkelijk iemand aan boord is. Als de stoel onbezet is schakelt het scherm naar een screensaver om afleiding te voorkomen.

Natuurlijk is de interface naar hartelust in te stellen op de wensen van de eigenaar. Er zit nog wel een analoog element in: de ventilatieopeningen kunnen helaas niet digitaal.

Suggestieve supercomputer

Het Hyperscreen is niet alleen makkelijk te gebruiken, maar ook nog eens zeer intelligent. Het systeem leert van de acties van de eigenaar en past daarop zijn functionaliteit aan. Zo kan MBUX onthouden wanneer je op vaste tijdstippen bepaalde personen belt. Op dat tijdstip zal het systeem zelf suggereren dat je een belletje moet doen.

Andere functies zijn bijvoorbeeld voorstellen doen over het verhogen van de bodemvrijheid aan de hand van GPS-data over de vorige keer dat de luchtvering opgedraaid werd en het suggereren van de massagestand bij bepaalde buitentemperaturen. Daarnaast onthoudt het systeem standaard dingen zoals verjaardagen en afspraken.

Hyperscreen heeft volgens Mercedes geen submenu's.

The future is now?

Voor de tech- en gadget-fanaten is het MBUX Hyperscreen natuurlijk fantastisch, maar voor de gemiddelde bestuurder wordt het allemaal wel heel erg starship Enterprise. Wij hebben zo onze twijfels over het ambitieuze systeem. Hoe irritant zal MBUX echt gaan zijn met zijn talloze, waarschijnlijk vaak vrij zinloze suggesties? En hoe lang gaat zo'n hypermodern scherm (met of zonder bugs) eigenlijk mee? De tijd zal het leren.

Nieuws
  • Mercedes-Benz