De hel die infotainment heet

Uw auto is fantastisch, ze worden ook steeds beter. Maar één van de belangrijkste terreinen waarop de moderne auto blijft falen, is de moderne wereld. Infotainment-systemen zijn eigenlijk nog steeds kleitabletten met kleurtjes.

Niets aan uw auto faalt vaker dan infotainment. Dat is een feit. Dat is voor het tweede jaar op rij al zo. Autofabrikanten kunnen op dit moment twee dingen niet waar we doodziek van worden. Het eerste is stoppen met liegen. We blijven maar horen dat de nieuwste auto's minder zuipen dan een blauweknoper, terwijl het oneindige frequenteren van tankstations ons het tegendeel vertelt. Nadat we het ding hebben gekocht of geleast, uiteraard.


Het tweede is de totaalfaal van infotainmentsystemen. Terwijl we in onze ene hand een iPhone hebben die thuis de koelkast een graadje lager zet of de CV-ketel aanjaagt, onderwijl het kleinood geen moment vastloopt of anderszins de zaken verneukt, is het aansluiten van diezelfde telefoon aan uw auto futieler dan een demente bejaarde reanimeren.

Iedereen kent het; mooie reis voor de boeg, topmuziek op de telefoon, die natuurlijk willen horen uit de speakers van de auto, het geval aansluiten en dan op het infotainentscherm zien dat de auto alle nummers heeft gerandomiseerd. Of een andere naam heeft gegeven. Bij enig gedruk op het touchscreen loopt het systeem vervolgens ook vast, wat alleen verholpen kan worden door de wagen aan en uit te zetten. De lijst met ergernissen gaat maar door.

Dit gebeurde niet in 1652, maar is nog steeds schering en inslag in 2016. Hoe duur uw auto ook is, fabrikanten slagen er maar niet om de hel die infotainment heet, te kraken. En daarvoor is geen excuus. Iedereen heeft een smartphone en wil dat ding kunnen bluetoothen of USB'en aan zijn kostbaarste bezit. Echt, jongens, regel dat.