Tesla heeft slechtste bouwkwaliteit

Rijdt u in een nieuwe Tesla? Dan kent u het gevoel van "er klopt hier iets niet" vast. Althans de kans dat u in de eerste negentig dagen een probleem krijgt met uw auto is het grootste in een Tesla. Daarmee out-performet het merkt weer eens iedereen, maar dit is niet positief.

Tesla Model 3

Betrouwbaarheidsonderzoeker J.D. Power doet jaarlijks een onderzoek naar de degelijkheid van nieuwe auto's. Voor het eerst nam het dit jaar ook Tesla mee in het onderzoek. Het gaat om een enquete onder de afnemers en de vragen richten zich op imperfecties in de afbouw.

J.D. Power gebruikt de maatstaf PP100 voor het uitdrukken van de resultaten. PP110 staat problemen per 100 (onderzochte wagens). In het geval van Tesla komt de uitslag op 250 PP100, dus elke honderd onderzochte auto's leveren 250 problemen op, oftewel elke Tesla heeft gemiddeld 2,5 probleem.

Niet volledig

Opvallend aan het onderzoek is dat het niet compleet is. Het onderzoek werd in Amerika gedaan, maar in 15 van de 50 staten waarin Tesla's verkocht worden, mogen de onderzoekers van het bedrijf geen contact opnemen met de afnemers van de auto's.

De problemen bij Tesla zijn doorgaans niet van digitale aard, zoals bij veel andere merken. Bij Tesla heeft het echt te maken met de bouwkwaliteit: rammeltjes, deuren die niet passen enzovoorts. Dat lijkt ons veel gevaarlijker dan een bluetooth die niet wil koppelen of een Android CarPlay dat de stem van de bestuurder niet herkent.