Volkswagen brengt Polo Harlekin terug voor Blue Monday

Met een nieuwe Polo Harlekin wil Volkswagen Nederland wat kleur geven aan de meest deprimerende dag van het jaar.

Volkswagen brengt Polo Harlekin terug voor Blue Monday

Ja, je leest het goed. Vandaag is de meest deprimerende van het jaar. Volgens de formule van Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde dag van januari de dag waarop mensen zich het meest treurig voelen. Het perfecte moment voor een beetje kleur, dachten ze bij Volkswagen Nederland. En welke auto heeft er nou meer kleur dan een Polo Harlekin?

Baukasten

De derde generatie van de Polo volgde na maar liefst 13 jaar de hoekige Typ 86C op. Voor het nieuwe 6N-model had Volkswagen het 'Baukastensysteem' bedacht.

Hierbij werden vier elementen van elkaar onderscheiden: aandrijving, uitrusting, opties en kleur. Voor elk element had VW een kleurencode verzonnen: blauw voor motor en onderstel, geel voor uitrusting, rood voor opties en groen voor lakkleuren. Deze interne codetaal maakte het makkelijker om gerichte combinaties te maken.

Het origineel.

De originele Harlekin

Om de nieuwe filosofie te promoten werd een serie van twintig nieuwe Polo's in verschillende combinaties van die vier basiskleuren uitgevoerd. De auto's kwamen in actie bij evenementen bij dealers en werden door klanten bijzonder positief ontvangen.

Volkswagen luisterde goed mee en besloot uiteindelijk in 1995 een serie van 1000 Harlekins in productie te nemen. De auto's werden in een van de vier basiskleuren gespoten, maar de rest van de panelen kregen andere kleuren mee. Als klant kon je bovendien geen voorkeur opgeven voor welke kleur op welk paneel terechtkwam. Zelfs de basiskleur was een verrassing.

Naast het kleurenschema kreeg de Harlekin witte knipperlichten voor, getinte achterlichten en het vierkleurige 'Joker'-interieur mee. De gelimiteerde serie was zo'n succes dat er uiteindelijk 3.806 van de band rolden. Op de Amerikaanse markt ontstond bovendien een grotere broer: de Golf Harlequin. Daarvan werden slechts 246 gebouwd.

Nieuwe one-off

Om het 25-jarige jubileum van het origineel te vieren heeft Volkswagen Nederland de huidige Polo dezelfde Harlekin-behandeling gegeven. Hetzelfde vierkleurige kleurenschema knalt je netvliezen in. Het is alleen niet duidelijk of VW de moeite genomen heeft om een echte Harlekin te maken, of dat we hier naar een goedkope wrap zitten te kijken.

Hoe het ook zij, de nieuwe Harlekin is hier om je een beetje op te vrolijken op deze duistere dag. En daar blijft het helaas bij: de auto is namelijk een one-off. Daar worden we dan weer wat minder vrolijk van.

Algemeen
  • Volkswagen