Duitse startup maakt van trucken een echte kantoorbaan

Als het aan Fernride ligt kan een groot deel van de chauffeurs binnenkort zijn werk doen vanuit een bureaustoel.

Duitse startup maakt van trucken een echte kantoorbaan

We horen al jaren van alles en nog wat over autonoom rijden. Keer op keer wordt ons verteld dat het chauffeursvak een stervende arbeidstak is. In de praktijk gaat het echter nog lang duren voordat je plaatselijke Appie Heijn bevoorraad wordt door een zwaar teleurstellende Transformer. Niet alleen de software, maar ook de wetgeving is nog niet geschikt voor een wereld waarin trucks zichzelf besturen. De schuldvraag bij een ongeval is immers lastig als er niemand achter het stuur zit.

Robo-trucks in druk verkeer zijn voorlopig te riskant.

Ideale combinatie

Desondanks is de startup Fernride hard bezig om de autonome vrachtwagen toch een realiteit te maken. Fenride werd in 2019 opgericht door personeel van de universiteit van München na tien jaar onderzoek in het veld van autonome mobiliteit. De mannen en vrouwen van het bedrijf hebben volgens hen de ideale gevonden tussen algoritmes en menselijk inzicht.

Volgens Fernride richt de industrie zich namelijk tot de verkeerde tak van het chauffeursvak. In plaats van het automatiseren van nationale en internationale vracht focust het bedrijf zich op machines die hun werk juist doen op afgesloten terreinen. Bij fabrieken, op bouwplaatsen, havens en andere plekken zijn er volgens Fernride in Europa maar liefst 100.000 vrachtwagens die nooit de openbare weg op gaan en dus niet te maken krijgen met drukke verkeerssituaties.

Bijvoorbeeld in de bouw zou een autonome vrachtwagen prima kunnen.

50 tegelijk

Fernride is van mening dat de bestaande autonome technologie goed genoeg is om deze trucks zo goed als zelfstandig hun werk te laten doen. Als een soort van verzekeringspolis zal een ervaring chauffeur vanachter een bureau een oogje in het zeil houden.

Wanneer nodig neemt deze zogenaamde 'tele-operator' op afstand de controle over om de verdwaalde vrachtwagen weer in het juiste spoor te brengen. Elke tele-operator heeft een kudde van tenminste 25 vrachtwagens onder zijn hoede, maar Fernride werkt aan een methode om dat aantal te verdubbelen. Er gaan dus een hoop banen verloren als het bedrijf succesvol wordt.

Klaar voor gebruik

Fernride heeft recent 7,1 miljoen opgehaald bij investeerders, wat het totaal op tien miljoen brengt. Met die nieuwe vermogensinjectie wil het bedrijf het aantal medewerkers verdubbelen van 30 naar 60.

Uit een samenwerking met DB Schenker, de logistieke divisie van treinmaatschappij Deutsche Bahn, blijkt volgens Fernride dat de technologie klaar voor gebruik is. Wanneer we de eerste robovrachtwagen-herders achter hun bureau gaan zien is echter nog niet bekend.

Nieuws
  • Daimler Trucks