Elon Musk: 'volledig autonome auto nog voor eind 2020'

Experts weten niet of de volledig autonome auto ooit komt. Er zitten teveel haken en ogen aan de technologie, maar volgens rasoptimist Elon Musk kunnen we ons omstreeks eind 2020 toch volledig autonoom laten rondrijden. 

Behalve aan elektrisch rijden in de toekomst, moeten we ook gaan geloven aan helemaal niet meer rijden; zelfrijdende auto's dus. Tenminste, dat is het doel van alle investeringen die er op het gebied van autonomie worden gedaan. Maar tot nu toe blijft de technologie telkens steken op vrij basale dingen als meeuwen en de onvoorspelbaarheid van mensen. Toch is Elon Musk, CEO van Tesla Motors, erg optimistisch over de autonome toekomst. Hij verwacht dat we over iets meer dan een jaar het stuur al niet meer aan hoeven te raken.

De Tesla-baas deelde zijn toekomstvisie in een wietloze podcast van ARK Invest. Hierin vertelde hij tegen Cathie Wood, grote baas van ARK Invest, dat de ontwikkelingen voor de Autopilot nu zo rap gaan dat de 2020-deadline haalbaar is. "For when it's safe enough for somebody to essentially fall asleep and wake up at their destination, probably towards the end of next year. That's when I think when it's most safely for that. I don't know when regulators will agree," aldus Musk.

Net als BMW denkt Musk dat het grootste obstakel voor een volledig autonoom voertuig niet zozeer ligt bij de technische haalbaarheid. Met voldoende tijd kan dat geperfectioneerd worden, maar het probleem ligt eerder bij de makers van de wetten. Zolang de wet autonome auto's niet toelaat, kunnen autofabrikanten ontwikkelen tot ze een ons wegen, ze komen toch echt de weg niet op met hun wondermobielen.

Tesla-kopers die hun auto lieten uitrusten met Autopilot hoeven vanaf eind dit jaar eigenlijk zelf al niet meer te sturen. Musk beweert dat de auto "will be able to find you in a parking lot, pick you up, take you all the way to your destination without an intervention." Bij deze claim plaatst hij wel een kanttekening, want hoewel de auto zonder menselijk ingrijpen kan rijden, betekent dit niet dat hij ook zonder menselijk toezicht de weg op kan. 

Overigens weet iedereen inmiddels dat Musk niet zo heel sterk is in het zetten van realistische deadlines. Hij beweerde jaren geleden al dat een Tesla Model S in 2017 volledig zelfrijdend van de oost- naar de westkust van de VS zou rijden. Dat is nog steeds niet gebeurd.