Groot deel Amsterdam in 2025 verboden terrein voor vervuilend verkeer

De hoofstad gooit over twee jaar grote delen op slot voor de meer vervuilende evenementen van het verkeer. Vreemd genoeg zijn personenwagens uitgesloten van de nieuwe regeling.

Groot deel Amsterdam in 2025 verboden terrein voor vervuilend verkeer

In de race om de uitstoot te beperken is de gemeente Amsterdam met een bijzondere nieuwe regeling gekomen. Vanaf 2025 zullen verscheidenen vormen van vervuilend vervoer geweerd worden uit specifieke delen van de hoofdstad.

De zogeheten 'uitstootvrije zones' zijn voor elke groep voertuigen apart bepaald. Zo zullen vrachtwagens, bestelbussen en taxi's binnen de Ring A10 verboten worden, moeten brom- en snorfietsers buiten de bebouwde kom blijven en is de pleziervaart niet langer welkom in het centrumgebied.

2025

Het jaar 2025 heeft een dubbele betekenis binnen de regeling. Het is namelijk niet alleen de ingangsdatum, maar ook de ondergrens voor de getroffen voertuigen. Alleen voer en vaartuigen geregistreerd na 1 januari 2025 zullen met de ontzeggingen te maken krijgen.

Heb je een oudere brommer, bestelbus of boot, dan mag je gewoon komen buurten. De regeling geldt uiteraard niet voor volledig elektrische modellen, maar wel voor (plug-in) hybrides.

Uitstootvrij is niet uitstootvrij

Vanwege de zeer specifieke en beperkte regelgeving rond de 'uitstootvrije zones' is die term een beetje vreemd. Het overgrote merendeel van het verkeer zal immers ouder zijn dan 2025. Bovendien worden de normaal zo gehate personenwagens helemaal niet genoemd in de regeling.

Met het aankomende verbod op verbrandingsmotoren in die sector (2035) in het achterhoofd achtte de gemeente dat kennelijk niet nodig. De regeling is immers niet ingericht op de korte termijn, maar op de brandschone toekomst. Tegen 2030 wil de stad namelijk de klimaatdoelen van het WHO gaan halen.

Nieuws
  • Adobe Stock, NL Beeld / BrunoPress / Regiofotografie