Deze Amsterdamse parkeergarage kan van jou zijn

Je leest het goed. Met een paar centen heb je zomaar de perfecte opslag voor je collectie in hartje Amsterdam.

Deze Amsterdamse parkeergarage kan van jou zijn 

Voor veel Nederlandse autoliefhebbbers is het hebben van een eigen garage (of oprit) al een haast onbereikbare droom. In de Amsterdamse wijk Overtoomse Sluis is recent de overtreffende trap op de markt gekomen.

De gemeente doet namelijk de parkeergarage aan het Staringplein van de hand. De garage biedt plaats aan maar liefst zestig auto's. Je moet dus al van goede huize komen om de ruimte volledig te vullen.

Robo-garage

Er zit echter - zoals te verwachten - een addertje onder het gras. De garage staat immers niet zonder reden al sinds juni 2020 leeg. We hebben het namelijk niet over een standaard parkeergarage, maar een volledige automatische robot-garage.

Je laat je bolide dan op een lift achter, waarna hij de garage in zakt. Een ingewikkeld systeem van trolleys zorgt er vervolgens voor dat -ie op z'n plek komt te staan. Haal je hem weer op, dan verloopt het proces uiteraard in omgekeerde volgorde. Althans, in theorie.

Storingplein

In de praktijk werkte het systeem echter voor geen meter. De gemeente begon in 2005 al met de bouw ter waarde van 3,2 miljoen euro. In 2017 werd er vanwege alle storingen en problemen nog eens 1,5 miljoen tegenaan gesmeten. Veel beter werd het daar echter niet van. De garage kreeg dan ook al snel de bijnaam 'Storingplein' mee.

Toen in 2020 de leverancier van het liftsysteem failliet ging begon de gemeente na te denken over een complete vervanging van de garage. Na vier jaar twijfelen zien ze daar echter toch vanaf.

Nu mag iemand anders de boel gaan opknappen. Wat de Staringplein-robot moet gaan kosten is niet bekend. De prijs is ongetwijfeld op aanvraag,

Nieuws
  • Pexels, NL Beeld / Wenn