Amsterdam wil 'gevaarlijke' fatbikes op afstand gaan begrenzen

De gemeente Amsterdam heeft de oorlog verklaard aan opgevoerd elektrische fietsen en fatbikes. Wethouder Melanie van der Horst pleit voor begrenzers die op afstand afgeregeld kunnen worden.

Amsterdam wil 'gevaarlijke' fatbikes op afstand gaan begrenzen

Berijders van tweewielers zijn de meest kwetsbare deelnemers in het verkeer. Om die reden hebben we voor bromfietsen en scooters een lage maxiumsnelheid ingesteld. We controleren er zelfs op met politiepatrouilles en rollenbanken.

De opkomst van elektrische fietsen en de zogeheten fatbikes hebben echter gezorgd voor nieuw grijs gebied. Tegenwoordig kun je zonder helm, kenteken, rijbewijs of verzekering immers net zo hard als een snorbrommer of scooter. Met een beetje sleutelwerk kan het zelfs nog harder.

De gemeente Amsterdam is het trapondersteuningstuig helemaal zat en pleit nu voor extreme stappen om de snelheid van elektrische fietsen te beteugelen.

Begrenzen op afstand

In principe blijven fatbikes en aanverwanten altijd onder de snelheidslimiet van echte snorfietsen. Bij 25 kilometer per uur valt normaal gesproken namelijke de elektrische trapondersteuning volledig weg. Omdat je op eigen kracht op de zware fiets niet veel verder komt is dat een prima maatregel.

Volgens Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst is het echter niet voldoende om de fiets zichzelf af te laten regelen. Het is immers te eenvoudig om de begrenzer te omzeilen. Als oplossing stelt ze een externe begrenzer voor die op afstand afgeregeld kan worden.

Hoe het werkt

Van der Horst geeft toe dat het idee nog niet verder gekomen is dan een experiment, maar werkt al nauw samen met mobiliteits-belangengroep Townmaking Institute en glasvezelprovider Odido.

Het systeem werkt op dit moment via een app op je telefoon. Deze waarschuwt de fatbike-bestuurder dat hij of zij een gebied met snelheidsbeperking binnenrijdt, bijvoorbeeld een woonerf.

Houdt de bestuurder zich niet aan de daar geldende snelheidslimiet van 15 kilometer per uur, dan valt na een paar seconden de trapondersteuning weg. Pas als er afgeremd is tot de maximumsnelheid begint de fiets weer mee te doen.

Algemene begrenzing

De wethouder ziet de proef met de begrenzer op afstand als de eerste stap in een bredere aanval op de snelle fatbike. De apparaten zouden in Amsterdam namelijk al snelheden van 40 tot 60 kilometer per uur bereikt hebben.

Hierdoor rijden ze de in de stad tot 30 kilometer per uur beperkte auto's, motorfietsen en bromfietsen vrolijk voorbij. De telebegrenzer zou dit uiteraard moeten gaan voorkomen. Daarnaast kan het systeem ingezet worden om de fietsen in drukke gebieden zoals parken af te remmen.

Van der Horst heeft nog geen concrete plannen om het systeem daadwerkelijk in te voeren. De regelgeving moet immers op Europees niveau geregeld worden. Idealiter zou ze de begrenzers echter op alle goedgekeurde elektrische fietsen en fatbikes laten bevestigen.

Niets te zien hier, gewoon doorlopen

Hoe een algemeen ingevoerde variant van het systeem er precies uit zou moeten zien heeft ze uiteraard nog niet bedacht. Liefhebbers van privacy met een aversie tegen overheidsingrijpen hoeven zich volgens de gemeente helemaal geen zorgen te maken. Big Brother kijkt namelijk helemaal niet mee:

"We horen u denken: blijf met je fikken van m’n elektrische fiets af. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het is niet zo dat u een nieuwe software-update voor uw elektrische fiets downloadt en Big Brother plots bepaalt hoe hard u mag."

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie