Politie opent aanval op fatbiketuig met nieuwe rollerbank

Nu de tijd van opgefokte brommertjes eigenlijk voorbij is moet de politie zich aanpassen. Met een nieuwe rollerbank gaat de hermandad nu achter illegaal snelle fatbikes en speed-pedelecs aan.

Politie opent aanval op fatbiketuig met nieuwe rollerbank 

Voor veel beginnende petrolheads was het een soort overgangsritueel: je opgevoerde brommer of scooter uit de handen van de lokale politie houden. Door strengere (en vooral veel duurdere) regels rond het rijbewijs, de helmplicht voor snorfietsen en de populariteit van deelscooters is de groep brommerjeugd om op te jagen echter steeds kleiner geworden.

In plaats van een gillende tweetakt hebben jonge snelheidsduivels nu een gierende elektromotor tussen de benen. Aangezien je voor een elektrische fiets of fatbike geen rijbewijs en helm nodig hebt zijn ze steeds populairder geworden. En die populariteit brengt de nodige problemen met zich mee, aldus de politie.

E-rollerbank

De opkomst van e-bikes, fatbikes en speed-pedelecs loopt volgens de politie zo goed als gelijk met een stijging van het aantal doden en gewonden onder fietsers. De fietsen gaan immers net zo hard als scooters of brommers, maar worden vaker bestuurd door onervaren of juist hoogbejaarde personen.

De politie gooit de reden van het gevaar echter op opvoeren. In een poging de verkeersveiligheid te vergroten gaat de politie het probleem te lijf met een nieuw type rollerbank.

290 euro

Met behulp van de rollerbank wil de politie kunnen testen of de trapondersteuning van fatbikes en aanverwanten bij de correcte snelheid stopt. Hiervoor zal een agent dus zelf op de fiets moeten klimmen en de snelheid gaan bereiken.

Officieel mogen e-bikes en fatbikes tot 25 kilometer per uur de fietser ondersteunen. Voor speed-pedelecs (met geel kenteken) is dit 45 kilometer per uur. Daarnaast gaat de politie controleren op de aanwezigheid van een gashendel. De fiets mag zonder trapbeweging immers niet harder kunnen dan 6 kilometer per uur. Bij een overtreding wordt een boete van minimaal 290 euro uitgeschreven, exclusief administratiekosten.

Focus op fatbike

Volgens de politie is vooral de fatbike een aandachtspuntje voor de rollerbankteams. Bij veel modellen zou de trapondersteuning te laat stoppen, de motor krachtiger zijn dan 250 Watt en zou er vaak een gashendel aanwezig zijn. Ondanks het feit dat een dergelijke fatbike net zo goed een brommer zou kunnen zijn is omkeuren niet mogelijk. De apparaten hebben immers geen officiële typegoedkeuring.

Fatbikes kunnen hierdoor naast een boete voor illegale trapondersteuning onderworpen worden aan de boete voor feitnummer K024. Dat is geen KKK-turbo, maar het niet goedgekeurd zijn voor toelating op de openbare weg. Deze boete bedraagt nog eens 280 euro, uiteraard ook exclusief administratiekosten. Je bent dus gewaarschuwd.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / DCI Media, Politie