Man krijgt boete van meer dan 100.000 voor bumperkleven

Een advocaat in Zwitserland heeft een boete gekregen van ruim 100.000 euro voor bumperkleven. De man heeft de boete zonder succes aangevochten.

Een snelweg. Een man in Zwitserland kreeg een flinke boete voor bumperkleven op de snelweg.

Verkeersboetes in Zwitserland zijn niet mals. De prijs van zo’n boete wordt in Zwitserland namelijk bepaald door het inkomen van degene die de overtreding begaat. Het idee is dat een rijke stinkerd zo daadwerkelijk de gevolgen ervaart van zo’n overtreding. Een boete van €50 raakt iemand in de bijstand bijvoorbeeld veel harder dan iemand die €300.000 per jaar verdient.

En daar is een advocaat in Zürich op harde hand achter gekomen. Je zou verwachten dat een advocaat wel zou weten wat de gevolgen waren, maar blijkbaar niet. De man reed met zijn BMW (uiteraard) te dicht achter de auto’s voor hem op de snelweg, en daar kreeg hij een boete voor. Na het berekenen van zijn inkomen komt de uiteindelijke boete uit op €105.000.

De advocaat ging natuurlijk nog wel in beroep tegen de boete. Dat is per slot van rekening ook zijn baan. Zijn argument was dat de politie het verhoor niet goed had aangepakt en hij zette ook vraagtekens bij de methode van filmen. De rechtbank ging daar niet in mee, waarop de advocaat nog één laatste argument probeerde: zijn remmen waren zo goed dat het niet uitmaakte hoe dicht hij op de auto voor hem zat, want hij zou toch wel op tijd stil kunnen staan. Ook dat werd door de rechtbank weggewuifd. Het enige wat het de advocaat heeft opgeleverd, is een mooie €5000 extra aan gerechts- en administratiekosten.

Het is overigens niet de hoogste verkeersboete ooit in Zwitserland. Die eer gaat naar een Zweedse Mercedes-bestuurder die in 2010 met een gangetje van 200 door een zone ging waar je maar 30 mag. Die stunt werd beloond met een boete van ongeveer €1,1 miljoen. Ook werden zijn auto en rijbewijs ingenomen.

Algemeen
  • NL Beeld / PA Images