Nieuwe politiechef wil op afstand je snelheid gaan afregelen

Big Brother is slowing you. Nieuw politie-opperhoofd Willybert Oor wil alles uit de kast halen om hardrijders een halt toe te roepen, inclusief het op afstand bedienen van de auto's van 'verkeershufters'.

Nieuwe politiechef wil op afstand je snelheid gaan afregelen

There is a new sherriff in town. Nieuwe politiebaas Willybert Oor is meteen met de deur in huis gevallen door de oorlog te verklaren aan 'verkeershufters'. Oor wil letterlijk alle mogelijke middelen gaan inzetten om deze plaaggeesten in het verkeer te gaan dwarsbomen en zoveel mogelijk verkeersdoden te voorkomen.

Asociaal rijgedrag, door rood rijden, rijden onder invloed en afgeleid rijden moeten onder zijn bewind volledig uitgebannen gaan worden. Bovendien zullen hardrijders keihard aangepakt gaan worden, zo stelde Oor tegenover De Telegraaf.

High-tech handhaving

Oor wil in zijn strijd de nadruk gaan leggen op het inzetten van vooruitstrevende technologieën. Zo moeten er irisscanners in auto's geïnstalleerd gaan worden om te controleren of je een pilletje teveel op hebt. Zo ja, dan start de auto niet. Bovendien wil Oor de mogelijkheid krijgen om met een knopje op zijn dashboard de auto's van alle bestuurders op afstand te begrenzen. Zo zou je dus nooit meer te hard kunnen rijden:

"Verkeershufters moeten weten dat wij ze ieder moment kunnen pakken. Daarbij zullen we alle middelen inzetten, waarbij we opvallend en onopvallend in het verkeer aanwezig zijn. Ik hoop dat we in de toekomst gebruik kunnen maken van slimme technische snufjes in vervoermiddelen om het veiliger te maken in het verkeer."

"Bijvoorbeeld om de snelheid van auto’s extern te beïnvloeden, waardoor ze niet harder kunnen rijden dan toegestaan is. Er zijn ook ontwikkelingen gaande van auto’s met sensoren die aan de hand van je pupillen checken of je onder invloed bent en op basis daarvan beslissen of je de auto kunt starten of niet."

U bent gewaarschuwd

De dystopische droomwereld van Oor is gelukkig nog ver weg, maar dat houdt meneer Oor niet tegen. De politiechef waarschuwt de Nederlandse automobilist alvast. De politie is volgens hem immers altijd en overal aanwezig, fysiek of digitaal:

"Weet dat de politie er altijd is. Opvallend, of in burger in een onopvallende wagen. Je kunt tien keer bellen achter het stuur zonder gepakt te worden, maar geloof mij, de elfde keer loop jetegen de lamp. De pakkans wordt gewoon groter en ik hoop van harte dat die wetenschap mensen er eindelijk eens toe zet veiliger te rijden. En vergis je niet, de handhavingsdruk is in ons land het grootst van heel Europa. Laat dat een waarschuwing zijn voor weggebruikers."

"Ik zou pas tevreden mogen zijn als er geen slachtoffers meer vallen. Maar dat is een utopie, want de mens is en blijft de zwakste schakel in het verkeer. Maar het terugdringen naar 500 doden zou al een stap zijn, in de wetenschap dat dat er nog veel te veel zijn. Ik geloof heilig in verdergaande digitale handhaving om dat te bereiken. Bestuurdersonafhankelijk kun je snelheid en meer zaken van buitenaf beïnvloeden. Het zal ons helpen het verkeer veiliger te maken."

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie