Tesla-fabriek doelwit van 'pro-Palestina' relschoppers

De Tesla-fabriek in Fremont, California is belaagd door een groep radicale activisten. Een gewelddadige inbraakpoging bij de poort van de fabriek werd hardhandig afgeslagen door de politie. 

Tesla-fabriek doelwit van 'pro-Palestina' relschoppers

Het zal je niet ontgaan zijn dat er een verschrikkelijke oorlog woedt tussen Hamas, Israel en Iran. De geopolitiek bijzonder gevoelige situatie ken helaas geen eenvoudige oplossing, waardoor de woede en onvrede alleen maar toeneemt. Aan de andere kant van de grote plas heeft Amerikaanse actiegroep Free Palestine besloten het heft in eigen hand te nemen met een nationaal protest.

Door verstorende acties te houden bij grote bedrijven en wegen te blokkeren hoopt de groep de economie zodanig te verstoren dat de Amerikaanse overheid de langlopende steun voor Israel terugtrekt. Recent werd bij een actie de wereldberoemde Golden Gate Bridge urenlang geblokkeerd. Gisteren ging Free Palestine over op een nieuw doelwit: de Tesla assemblagefaciliteit in Fremont, Californië.

Door de hekken

Het protest was aanvankelijk vreedzaam, maar sloeg om toen de groep probeerde door de hekken van de fabriek te breken. De lokale politie sloeg die aanval af met de bekende methodes, waaronder het gebruik van pepperballs.

De fabriek was vanwege veiligheidsoverwegingen al ontruimd ten tijde van het protest. Volgens lokale nieuwsbronnen werd er niemand gearresteerd.

Waarom Tesla?

Het is niet helemaal duidelijk waarom de Tesla-fabriek precies het doelwit was van Free Palestine. De EV-bouwer heeft immers geen directe connectie met de onderdrukking van het Palestijnse volk. Volgens lokale zender KTVU FOX 2 werd het gebruik van kobalt uit de permanent door oorlog verscheurde Democratische Republiek van Congo door de activisten aangedragen als reden om Tesla aan te vallen.

Het feit dat CEO Elon Musk bij Amerikanen aan de linkerkant van het politieke spectrum niet bijzonder lekker ligt zal ongetwijfeld ook meegespeeld hebben.

De 'Day of Action' van Free Palestine is uiteraard nog niet voorbij. Totdat de situatie in Gaza opgelost is zal de groep actie blijven voeren.

Nieuws
  • NL Beeld / Abaca Press