AI-flitspaal deelt megaboete uit voor correct gedragen gordel

Een Australische AI-camera deelde een megaboete uit aan een bestuurder omdat zijn vriendin geen gordel om zou hebben gehad. De computer bleek het echter faliekant mis te hebben.

AI-flitspaal deelt megaboete uit voor correct gedragen gordel

De technologie staat nooit stil. Dag in dag uit werkt de techsector eindeloos door om met nieuwe innovaties te komen. Helaas zijn dat niet altijd uitvindingen waar we op zitten te wachten. Bovendien is nieuwer en geavanceerder lang niet altijd beter. Dat bewees een hypermoderne verkeerscamera in het Australische Brisbane onlangs met verve.

Het apparaat dacht namelijk te registreren dat een passagier van een voorbijrijdende auto geen gordel droeg. Het systeem schreef een boete van maar liefst 1.100 Australische dollars (666 euro) uit aan de houder van het kenteken. Klaar is Cameron Kees. Althans, zo leek het.

Computer says no

Bij nadere inspectie van de door de AI beoordeelde beelden concludeerde de beboete bestuurder namelijk dat zijn partner gewoon haar gordel om had. Om de een of andere reden had ze ervoor gekozen om de schouderband onder haar vest te stoppen. Een vreemde (zeker midden in de Aussie zomer) en onverstandige beslissing, maar geen illegale.

Omdat de camera en AI geen schouderband registreerden werd ze echter gezien als een overtreder. De beste man deed zijn verhaal op Reddit en vroeg zich af of hij de boete aan zou moeten vechten.

Advice for a seatbelt fine
byu/charliekng07 inbrisbane

Menselijke fout

AI-verkeerscamera's die zelfstandig boetes uitdelen klinkt best wel een beetje 1984. Volgens de overheid van Australische staat Queensland is dat dan ook nog niet het geval. De systemen speuren inderdaad zelf door beeldmateriaal op zoek naar mogelijke overtredingen, maar hebben geen eindverantwoordelijkheid.

Wanneer er een overtreding geconstateerd wordt stuurt het systeem de beelden door naar een 'geautoriseerde officier' van de belastingdienst. Deze bepaalt vervolgens of er echte een boete uitgedeeld moet worden.

Naast een robotische fout is er in het bovenstaande geval dus ook menselijk falen te betreuren. Het is niet bekend of de gedupeerde bestuurder al overgegaan is tot het aanvechten van de boete.

Algemeen
  • u/charliekng07 via Reddit, NL Beeld / Avalon, NL Beeld / PA Images