Duits roddelmagazine publiceert AI chatbot-interview met 'Michael Schumacher'

Het Duitse vodje Die Aktuelle heeft een interview met 'Michael Schumacher' op de voorpagina durven te zetten. In een toonbeeld van disrespect doet de publicatie alsof het door een chatbot gegenereerde interview echt door Schumacher gegeven is.

Duits roddelmagazine publiceert AI-interview met Michael Schumacher

Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher hard ten val kwam op een skipiste in de Franse Alpen. Michael overleefde de klap, maar werd nooit weer de oude. Sindsdien blijft de inmiddels 54-jaar oude F1-legende achter slot en grendel. Nieuws over zijn situatie is schaars, vaag en vaak tegenstrijdig.

Die geheimzinnigheid werkt helaas als een rode lap op de meest verwerpelijke en respectloze elementen van de wereldwijde roddelpers. In een blinde drang naar publiciteit halen allerlei publicaties de meest respectloze toeren uit. Duits roddelmagazine Die Aktuelle wist recent echter een nieuw, verschrikkelijk dieptepunt te bereiken.

Schaamteloos nep-interview

Het bladje durfde het aan om een 'interview' met Der Michael pontificaal op de voorpagina te zetten. Met teksten zoals 'Het eerste interview!' en 'Het klinkt bedrieglijk echt' probeerde Die Aktuelle een door een chatbot gegenereerde tekst aan te prijzen als een interview met de echte Michael Schumacher.

De publicatie stelde het programma allerlei persoonlijke vragen over Schumacher's leven na het ongeluk en zijn huidige situatie. Daarbij werd gedaan alsof de redacteur werkelijk in contact had gestaan met de oud F1-coureur, net als een medium die doet alsof hij met overleden sterren kan praten zou doen:

"Was het echt Schumi zelf die de informatie typte vanaf het ziekenhuisbed? Of iemand van de familie, verzorgers of medewerkers? In elk geval klinken de antwoorden bedrieglijk echt! Is het te mooi om waar te zijn?"

De quotes in het artikel bleken gegenereerd te zijn door online chatbot Character.AI, een programma dat bedoeld is om bekende persoonlijkheden en fictieve karakters na te bootsen.

Het houdt niet op...

Sebastian Vettel en Michael Schumacher bij zijn laatste Grand Prix, Brazilië 2012.

Het is niet de eerste keer dat Die Aktuelle onder vuur komt voor een misleidend artikel over Michael Schumacher. Al in november 2014 durfde de redactie het aan om een foto van Schumacher te posten met de kop 'Hij ligt in de zon!'. Het bleek uiteindelijk te gaan om een oude foto genomen voor het noodlottige ski-ongeval.

Het nieuwe artikel bewijst dat het helaas niet de laatste keer zal zijn dat het blad papieren clickbait produceert over de rug van Der Michael.

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress, Die Aktuelle