F1-coureurs oneens met elkaar over schrappen punt voor snelste ronde

De FIA en de Formule 1 delen volgend jaar geen punt meer uit voor het zetten van de snelste ronde. En daar zijn niet alle coureurs het mee eens.

De coureurs van de Formule 1 bij een persconferentie. De discussie over de snelste ronde laaide in dit weekend weer op.

Toen de Formule 1 in 2019 het punt voor de snelste ronde van de race introduceerde, was het doel tweeledig. Allereerst zou het iedereen motiveren om zo hard mogelijk te gaan om dat extra puntje te veroveren. En ten tweede zou het coureurs op plek zes tot en met tien een kans geven een extra punt binnen te slepen, wat voor hen waarschijnlijk heel wat meer impact zou hebben dan degenen in de top vijf.

Maar dat is bepaald niet gelukt. Meestal is het een coureur in de top drie die het punt binnenhaalt, simpelweg doordat zij zo snel gaan. En vaak genoeg wordt het ook gebruikt als een manier om punten weg te halen bij de concurrentie. Dat gebeurde bijvoorbeeld regelmatig in 2021, toen Sergio Perez en Valtteri Bottas nog even snel de snelste raceronde moesten zetten om te zorgen dat Max Verstappen of Lewis Hamilton dat punt niet zou krijgen.

Daarom zijn de meeste coureurs ook niet heel rouwig over het feit dat volgend jaar het punt geschrapt wordt. “Het voegde naar mijn idee niet echt iets toe op dit moment”, zegt Carlos Sainz. “Vooral als je kijkt naar hoe het gehaald wordt. Op dit moment gaat het punt eigenlijk altijd naar iemand die de ruimte heeft voor een extra pitstop. Het geeft dus helemaal niet aan wie de snelste persoon is.”

George Russell is het daar mee eens. “Ik vond het altijd al een beetje nutteloos. Het gaat nu zo vaak naar een coureur die laat nog even een pitstop maakt, nieuwe banden erop zet en dan een extra punt krijgt. Ik zag er nooit echt toegevoegde waarde in.”

Max Verstappen en Oscar Piastri zijn er redelijk onverschillig over. Volgens hen voegt het niet veel toe, ongeacht of het nou wel of niet meetelt. Kevin Magnussen sluit zich daar bij aan met de boodschap: “Ik dacht daar toch eigenlijk nooit over na.”

Ook een tegengeluid

Opvallend genoeg zijn het hun teamgenoten Lando Norris en Sergio Perez die het meest vocaal zijn tegen de keuze. “Ik snap niet waarom ze het weg hebben gehaald”, stelt Norris. “Ik was wel blij met hoe het nu ging. Het geeft een extra kans, en het komt ook altijd met risico’s. Bijvoorbeeld als er iets misgaat met je pitstop.”

“Je hebt het hier wel over 24 punten in een jaar”, voegt Perez toe. “Het was altijd erg fijn om te weten dat je op verschillende punten een verschil kon maken, zeker als het erg spannend is in de titelstrijd. Als je voor die snelste ronde gaat, dan legt dat enorm veel druk op jou. Jij moet de perfecte ronde rijden en je monteurs moeten een perfecte pitstop uitvoeren. Dus ik denk niet dat dit de juiste keuze was.”

Er is echter iets waar veel coureurs zich wél in kunnen vinden: een extra punt voor pole position. Het is iets wat al gebeurt in IndyCar, de Formule 2, de Formule 3 en het World Endurance Championship. Sainz stelt het expliciet voor, en krijgt daar meteen steun in van Esteban Ocon.