Nieuwe flitspaal ziet wanneer je remt en accelereert

Big Brother is watching you, and evolving. Een nieuw type flitspaal met rem en acceleratiedetectie moet oplettende hardrijders gaan beboeten. Na succesvolle tests in Spanje is het apparaat klaar om de rest van de wereld over te nemen.

Nieuwe flitspaal ziet wanneer je remt en accelereert

We hebben het allemaal - bewust of onbewust - wel eens gedaan: even op de rem trappen voor een flitspaal. Zo lang je in de buurt van de digitale struikrover je aan de snelheid houdt is er immers niets aan de hand.

Zodra je het ding voorbij bent kun je gewoon vrolijk verder gaan op je eigen tempo. Zelfs de nieuwe mobiele flitsinstallaties zonder vaste locatie kunnen niets tegen het bekende trucje uithalen.

Spaans systeem

Een nieuw Spaans systeem moet echter een einde gaan maken aan de capriolen van meer oplettende hardrijders. De opzet maakt gebruik van een standaard vaste flitspaal in combinatie met twee mobiele units.

De anti-rem installatie maakt gebruikt van een mobiel apparaat dat ver vóór de reguliere flitspaal gezet is. Zo kunnen bestuurders die voor de gewone paal op de rem gaan alsnog gepakt worden.

Gaat de overtreder na de vaste flitspaal weer op het gas, dan wordt hij gesnapt door een tweede mobiele camera die ver achter de normale geplaatst is. In feite is het systeem een verkleinde versie van de in Nederland zo gehate trajectcontroles.

Alles voor de veiligheid

Na een proef in 2020 is het systeem al breed ingezet in de Spaanse regio Navarra, thuisbasis van stierenrenstad Pamplona. Ruimte voor uitbreiding is er natuurlijk volop. In het Verenigd Koninkrijk is er al een oproep gedaan voor de overname van het systeem. Britse verkeersveiligheidsorganisatie Road Angel hoopt dat de setup door de lokale overheid opgepikt zal worden. Het maakt de wegen immers veel veiliger:

"Als ze geïntroduceerd worden zullen deze apparaten meer hardrijdende automobilisten pakken en straffen, wat meer bestuurders zal aansporen om onder de legale limiet te blijven en de verkeersveiligheid te verbeteren. Één op de vier dodelijke botsingen op Britse wegen vinden plaats door te hard rijden. Meer dan 2.500 mensen raken elk jaar serieus gewond vanwege te hoge snelheden."

Big Brother is coming

De toon is dus in ieder geval gezet. Onder het mom van absolute verkeersveiligheid zullen de nieuwe flitspalen ongetwijfeld in steeds meer landen naar voren geschoven worden. Aangezien onze voormalige overheid nog altijd hard baalt van het tekort aan snelheidsovertredingen en de lage bedragen zal Nederland waarschijnlijk niet ver achterblijven in de race om de nieuwe systemen in te voeren. Maak je borst dus alvast maar nat.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Regiofotografie