Nederlanders rijden niet hard genoeg: staatskas mist 86 miljoen euro

Als het aan het kabinet ligt mogen we best wel wat vaker volgas langs een flitspaal knallen. Door het conservatieve rijgedrag van de gemiddelde Nederlander is er namelijk een enorm gat in de begroting ontstaan.

Nederlanders rijden niet hard genoeg: staatskas mist 86 miljoen euro

Nederlanders werden het afgelopen jaar veel minder gepakt op hardrijden dan verwacht. Dat klinkt als goed nieuws: je aan de snelheidslimiet houden is volgens iedere instantie die je erover kan vragen immers essentieel voor het bewaren van de verkeersveiligheid én het is goed voor het milieu.

Toch zijn ze er in Den Haag niet per se blij mee. Door de scherpe daling van het aantal uitgeschreven verkeersboetes is de staatskas namelijk aardig leeg achtergebleven, aldus de NOS.

De redenen

De overheid rekende namelijk op 86 miljoen meer dan er uiteindelijk binnenkwam. Volgens Minister van Financiën Sigrid Kaag is het tekort om twee redenen ontstaan. Ten eerste reden we gemiddeld minder in de nasleep van de coronamaatregelen, waarbij thuiswerken een veel algemener verschijnsel geworden is.

Bovendien kijken de meeste automobilisten wel uit met het gaspedaal nu de brandstofprijzen torenhoog zijn. Die vijf minuten eerder thuis ga je immers flink voelen in de portemonnee. Het uitschakelen en vervangen van flitspalen en trajectcontroles is volgens Kaag echter ook een factor.

Compenseren

Het tekort aan snelheidsboetes levert een flink gat in de begroting van het kabinet op. Gekoppeld aan de steunmaatregelen voor de exorbitante energieprijzen brengt dat de overheid in een benarde positie.

Op de korte termijn zijn daar nog geen oplossingen voor. Voor de toekomst zal Den Haag echter al proberen te compenseren door de boetebedragen opnieuw te verhogen.