'Grand Prix van China opnieuw afgelast vanwege COVID-beleid'

Voor de derde keer op rij zal de F1 de GP van Winne de Poeh weer van de kalender moeten schrappen. Het nog altijd bijzonder strenge zero covid-beleid van de CCP maakt het wederom onmogelijk om de race door te laten gaan.

'Grand Prix van China opnieuw afgelast vanwege COVID-beleid'

Eind september presenteerde de Formule 1 nog vol trots de recordbrekende, 24-races tellende kalender voor 2023. Voor de derde keer op rij werd er tegen beter weten in opnieuw voor gekozen om de Grand Prix van China aan het lijstje toe te voegen.

In de conceptkalenders voor 2021 en 2022 werd hetzelfde gedaan, maar door het extreem strenge covid-beleid van de Chinese Communistische Partij moest de organisatie die keutel telkens intrekken. Dit jaar is daarop geen uitzondering.

Drie keer is...afgezegd

Volgens de BBC ziet de Formule 1 namelijk opnieuw af van de race bij Shanghai. Onder het huidige geldende CCP-beleid moet elke besmette persoon namelijk minimaal vijf dagen in quarantaine.

De organisatie zou het risico op de potentiële vastzettingen van F1 en team-personeel niet kunnen verantwoorden. Volgens de bronnen van de BBC ziet de sport om die reden opnieuw af van de zeer Grand Prix in de zeer lucratieve groeimarkt. De beslissing is officieel echter nog niet gemaakt.

Gapend gat

Door het wegvallen van China zit de F1 met een groot probleem. De race stond immers gepland als de vierde van het seizoen, met flinke marges voor en na om het rondreizen van Australië en naar Azerbeidzjan mogelijk te maken.

Zonder Shanghai is er dus vier weken niets te doen in F1-land. Zo'n groot gat aan het begin van de kalender is funest voor het PR-momentum van de sport.

In een wanhopige poging het gat te dichten zou F1 CEO Stefano Domenicali de organisatie van Baku aan de mouw getrokken hebben. De Italiaan zou de race in de oliestaat met een week op willen schuiven naar 23 april.

De BBC meldt echter dat de Azerbeidjzani's weinig trek hebben in het eerder opbouwen van het stratencircuit. Stefano heeft echter een troef achter de hand, aangezien de stad tegelijkertijd onderhandelt over een contractverlenging. Mocht er toch geen deal gesloten worden, dan blijft de maand april volgend seizoen zo goed als leeg.

Formule 1
  • BrunoPress, Mercedes-AMG Petronas F1 Team