Hamilton: 'Baku was voor mij de meest pijnlijke race ooit'

De zevenvoudig wereldkampioen kon niet genieten van zijn vierde plaats op de straten van Baku. Het hevige gestuiter van de Mercedes begint volgens Lewis een fysieke tol te eisen.

Hamilton: 'Baku was voor mij de meest pijnlijke race ooit'

De problemen van Mercedes zijn inmiddels al ruim en breed bekend. De bijzonder vormgegeven W13 wordt al sinds de start van het seizoen geplaagd door extreme porpoising, een veertig jaar oud aerodynamisch fenomeen dat zorgt voor hevig gestuiter.

Na een update in Barcelona leek het issue opgelost te zijn voor de Silberpfeilen, maar op de hobbelige straten van Monaco en Baku kregen George Russell en Lewis Hamilton te maken met een nieuw probleem. De keiharde afstelling van de ophanging zorgde ervoor dat de coureurs alsnog helemaal door elkaar gerammeld werden.

Zilveren wasmachine

Na de race leek met name de Hamilton geleden te hebben in zijn zilveren wasmachine. De inmiddels 37-jarige coureur kon maar met moeite uit zijn Mercedes klauteren en nam zelfs even een adempauze. Het was duidelijk dat de rug en nek van Sir Lewis het zwaar te verduren hadden gehad.

De meest pijnlijke race

Na de race deed Hamilton zijn verhaal voor de microfoon van Formula 1's Lawrence Barretto. Lewis was blij verrast door de fans als 'Driver of the Day' gebombardeerd te zijn, maar deed daarna zijn beklag over de loodzware, pijnlijke race waar hij zich doorheen had moeten slaan:

"Dit was de ergste race ooit. Een van de meest pijnlijke, waarschijnlijk de meest pijnlijke races die ik heb meegemaakt en ook de moeilijkste strijd met een auto die ik ooit heb meegemaakt. Dus ja, ik ben blij dat het achter de rug is."

Hoop op verbetering

Op de vraag hoe hij de komende races inschat reageerde Lewis nogal pessimistisch. De problemen met de W13 zijn na acht races immers nog steeds niet opgelost. De update heeft het rijgedrag van de wagen op hobbelige circuits juist veel erger gemaakt. Hamilton hoopt - wellicht tegen beter weten in - dat zijn team binnenkort alsnog met oplossingen komt:

"Ja, het is zo'n moeilijk jaar. Weet je, we hebben dit gestuiter al sinds het begin, en het is gewoon niet beter geworden. We hadden één race waar de auto niet zo erg stuiterde, maar toen reed Kevin [Magnussen] tegen ons aan. Ik weet niet wat ik van de komende races moet verwachten, maar we moeten echt beginnen met verbeteringen doorvoeren."

Voorlopig krijgt Sir Lewis echter geen tijd om zich te herstellen. De volgende race in Canada gaat namelijk over een week alweer van start. Aangezien het Circuit Gilles Villeneuve een semi-permanente baan met de nodige hobbels is mag Hamilton zijn borst alvast nat gaan maken.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team
  • F1Insights