Lewis Hamilton wil 'bijna alles veranderen' aan 2022 Mercedes

Sir Lewis kan het nog altijd niet eens worden met de grillige Mercedes W13: in Monaco kampte de wagen opnieuw met teveel stuiteren. Hamilton vindt het te vroeg om de auto op te geven, maar heeft alvast een lange lijst gemaakt met zaken die hij graag anders zou zien in 2023.

Lewis Hamilton wil 'bijna alles veranderen' aan 2022 Mercedes

De Mercedes W13 heeft het ongeluksgetal in zijn aanduiding dit seizoen meer dan waar gemaakt. Na acht jaar lang vrijwel onafgebroken dominantie is Mercedes gedegradeerd tot 'best of the rest' aan de kop van het middenveld, een plek waar we voorheen met name Red Bull zagen.

De extreme porpoising problemen die de wagen zo onvoorspelbaar en langzaam maakten werden pas in Spanje enigszins opgelost. De updates gaven George Russell de kans om even te vechten voor het podium. Zelfs de dit seizoen consistent ploeterende Lewis Hamilton wist in recordtijd op te klimmen naar P6 na een clash met Kevin Magnussen op de openingsronde. In Monaco was de positiviteit echter weer weg nadat nieuwe problemen met stuiteren naar voren kwamen.

Lange lijst

Nadat bekend werd dat de Mercedes opnieuw wegliggingsproblemen had werd Sir Lewis Hamilton gevraagd of de wagen afgeschreven zal worden ten faveure van een vervroegd ontwikkelingsprogramma voor 2023. Een nieuwe auto zou immers uitkomst kunnen bieden. Hamilton gaf toe niet nagedacht te hebben over volgend jaar, maar toch alvast een lijst met verbeteringen doorgegeven te hebben:

"Ik heb niet echt nagedacht daarover. Ik denk dat we erachter moeten komen wat er mis is met deze auto voordat we een andere kunnen maken. Als we nu gewoon begonnen met het bouwen van een andere auto zouden we het eenvoudig verkeerd kunnen doen."

"Dus ik denk dat het gaat om het volledig beheersen van deze [auto], die we nog steeds niet beheersen, en dan onszelf een leidraad geven voor waar we heen moeten gaan. Er zijn [echter] een hoop dingen die van deze auto die ik niet op de auto van volgend jaar wil hebben. Dus die heb ik al doorgegeven.

Ander probleem

Volgens teamchef Toto Wolff waren de nieuwe problemen in Monaco geen reden tot grote zorgen: porpoising is niet terug. De aerodynamische updates van Spanje doen hun werk, maar op het gebied van ophanging schiet het nieuwe pakket tekort. Op de relatief hobbelige straten van het prinsdom sloeg de W13 namelijk met de bodem tegen het wegdek.

"Ik denk dat we geen terugkeer van porpoising hebben gezien. We gaan door de ophanging heen. We raken de grond op een heel andere manier, de auto is te stijf, te laag. Het was hetzelfde gat in de kwalificatie als in Barcelona. Dus het is waarschijnlijk realistisch waar we terechtkwamen. De auto is goed genoeg voor vijfde en zesde en Norris was ons te snel af. Maar we hadden geen wonderen hoeven verwachten, zeker niet in Monaco."

Met nog een straatrace in Baku voor de deur heeft Mercedes twee weken de tijd om een oplossing te vinden voor de te stijven ophanging. Het is nog maar de vraag of de aerodynamische stabiliteit die in Barcelona gevonden is behouden zal blijven. De updates lijken immers niet ingericht voor hobbelige stratencircuits.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team