Toto Wolff: 'Lewis verdient betere auto dan onbestuurbare Mercedes'

Het Mercedes opperhoofd schaamt zich voor de auto die zijn team afgeleverd heeft aan stercoureur Lewis Hamilton. De onbestuurbare Mercedes is de zevenvoudig wereldkampioen niet waardig. Na het drama van Imola wil Wolff nog harder werken om de problemen op te lossen.

Toto Wolff: 'Lewis verdient betere auto dan onbestuurbare Mercedes'

Het weekend in Imola werd al snel één om te vergeten voor het ooit zo trotse team van Mercedes. Mede dankzij de crash van Carlos Sainz en de regen kwamen beide Silberpfeilen voor het eerst sinds Japan 2012 niet door Q2 tijdens de kwalificatie.

Tijdens de Sprint konden George Russell en Lewis Hamilton nauwelijks vooruitgang maken, iets dat voor Lewis voortsleepte op de zondag. Een miezerige dertiende plek maakte het drama compleet voor de man het hybride tijdperk gedomineerd heeft.

Nadat hij over de streep kwam kreeg hij meteen een berichtje van Toto Wolff, waarin de Oostenrijker zich verontschuldigde voor de onbestuurbare W13.

Lewis verdient beter

Het porpoising-probleem waar Mercedes al sinds het begin van het jaar mee kampt leek in Imola bijzonder hevig te zijn. De wagens leken harder en langer te stuiteren dan ooit tevoren. Volgens Toto is dit onacceptabel voor een coureur van Hamilton's kaliber:

"De auto was onbestuurbaar op dezelfde manier dat hij eerder onbestuurbaar was. Ik bedoel, als je naar het rechte stuk kijkt, het stuiteren op het rechte stuk, ik vraag me soms zelfs af hoe die twee de auto op de baan houden."

"Lewis verdient beter van ons. Maar we zijn een team, dus we moeten allemaal het uiterste doen om hem een machine te geven die in staat is om te vechten voor de topposities."

DRS-trein

De problemen werden voor Hamilton volgens Wolff verergerd doordat hij klem kwam te zitten in een DRS-trein. Achter Alex Albon en Pierre Gasly kon Hamilton niets uitrichten, aangezien iedereen hetzelfde voordeel had van de open vleugel. Op een circuit als Imola, met slechts één DRS-zone, maakt dat inhalen vrijwel onmogelijk:

"Je ziet dat wanneer er een DRS-trein is zoals we gisteren hadden in de sprint race dat niemand van ze in kon halen. Dus het is echt alsof je vastzit in een trein van auto's, het is gewoon bijna onmogelijk om in te halen. Ik denk dat Lewis veel meer snelheid had dan Gasly of Albon of alle andere jongens voor hem. Maar er is maar één DRS-zone en als je de snelheid in een rechte lijn niet hebt, dan kun je niet inhalen."

Maximaal presteren

Ondanks de grote problemen met de Mercedes W13 wist George Russell een bijzonder sterke race neer te zetten. De Brit was goed weg bij de start en profiteerde van de crashes en spins van Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Fernando Alonso en Mick Schumacher. Met sterk verdedigingswerk ten opzichte van Valtteri Bottas sleepte hij er uiteindelijk een puike vierde plek uit, ondanks een verkeerde afstelling van zijn voorvleugel.

Het is niet de eerste keer dat de nieuweling bij Mercedes de snellere man blijkt te zijn, maar volgens Toto haalt ook Hamilton het maximale uit de auto:

"Ik denk dat beide rijders het uiterste doen en sneller zijn dan de auto op het moment. We hebben gezien dat dat resultaten oplevert voor George, die een uitzonderlijke race reed. [Hij had] een perfecte start en ging goed om met een auto om die niet optimaal afgesteld was. Lewis zat gewoon klem in het achterveld."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team
  • F1 UNFILTERED