Alonso: 'DRS zal altijd nodig zijn in de Formule 1'

De gehate brievenbus gaat volgens Fernando nergens heen. Zonder de open vleugel zullen de Grand Prix altijd saaier zijn.

Alonso: 'DRS zal altijd nodig zijn in de Formule 1'

Met de splinternieuwe ground effect auto's van volgend jaar hoopt de Formule 1 eindelijk het grootste probleem van de sport op te lossen: dirty air. De vuile, turbulente lucht maakt het vrijwel onmogelijk voor twee coureurs om elkaar te volgen, waardoor inhaalacties een zeldzaam goed geworden zijn. Alleen bij een enorm snelheidsverschil kan de achtervolgende wagen echt een vuist maken.

Al in 2009 stelde de F1 een apart aerodynamisch pakket verplicht om het probleem aan te pakken, maar in 2017 werd alles doodleuk weer weggegooid met de grootste F1-machines aller tijden. De auto's van 2022 moeten de fouten die in 2017 gemaakt zijn recht gaan zetten en de spanning op de baan verbeteren.

Kunstgreep

Één van de hoofdpunten van het nieuwe ontwerp is het vervallen van het verguisde Drag Reduction System. Wanneer een achtervolgende coureur binnen een seconde van zijn rivaal komt mag hij op bepaalde punten op de baan zijn achtervleugel open zetten voor meer topsnelheid. DRS werd al in 2011 geïntroduceerd nadat bleek dat het 2009-pakket het inhalen toch onvoldoende verbeterd had. Het systeem deed zijn werk, maar werd door veel fans en experts gezien als een oneerlijke kunstgreep.

Onthulling van de Red Bull RB7 met DRS-vleugel, 2011.

Nooit weer weg

Ondanks alle bombarie in de pers ziet het echter niet naar uit gebeuren DRS ooit daadwerkelijk zal verdwijnen. Afgezien van vage beloftes heeft de FIA immers nog geen harde toezeggingen gedaan. De showmodellen mogen dan geen DRS-vleugel hebben, maar het systeem zal naar alle waarschijnlijkheid uit voorzorg toch aanwezig zijn. Kennelijk is het vertrouwen in de 2022-auto niet sterk genoeg om de knoop door te hakken.

Tweevoudig wereldkampioen an Alpine-rijder Fernando Alonso is het daarmee eens. De 40-jarige Spanjaard verklaart tegenover Autosport dat het per definitie onmogelijk is om inhalen echt makkelijk te maken binnen de F1:

"Ik denk het niet, ik denk dat we [DRS] altijd nodig zullen hebben in de Formule 1. Ik weet dat het zorgt voor kunstmatige inhaalacties op verschillende circuits. Maar als we terugkijken naar toen we geen DRS hadden, waren de races veel saaier. Het was veel moeilijker om in te halen. Formule 1 is niet zoals andere categorieën. Ik denk dat je in de F1 het altijd moeilijk zal hebben om dicht achter een concurrent te rijden vanwege de eigenschappen van de aerodynamica en hoe slim de teams zijn in het creëren van snelheid. Dus DRS zal een bruikbaar hulpmiddel zijn, zelfs voor de toekomst."

2017 was een grote fout

Met bijna 18 seizoenen en 327 Grand Prix starts achter zijn naam is Fernando een van de meest ervaren mannen op de grid. Sinds zijn debuut in 2001 heeft hij maar liefst vier verschillende generaties F1-wagen mogen besturen. Het V6 turbo-hybride tijdperk voelde voor Alonso als een grote fout, vooral na de introductie van de enorme machines van 2017. De schade die de dominantie van Mercedes en de verhoogde downforce heeft aangericht is volgens hem aanzienlijk, maar Fernando heeft goede hoop voor volgend jaar:

"[We missen] betere races en verschillende winnaars. De dominantie van Mercedes was bruut, in de eerste drie of vier jaar van de V6. En toen, vanaf 2017, toen de Formule 1 de bredere band en de grotere auto's introduceerde, was het denk ik een stap achteruit wat betreft het racen en de mogelijkheid om [elkaar] te kunnen volgen. We missen een paar dingen [vergeleken met het verleden] en de F1 geeft geleerd van die ervaringen. Ik denk dat we een beter kampioenschap zullen hebben in 2022."

Formule 1
  • Alpine F1 Team, Formula 1, Red Bull Content Pool